Viimastel nädalatel on meedias olnud teemaks kaks suuremat salmonelloosipuhangut, mis mõlemad olid suure tõenäosusega toidutekkelise päritoluga.

Enamlevinud salmonelloosi põhjustajaks on munad, mune sisaldavad toidud ja linnuliha. Ameti teateil tuleb meeles pidada, et salmonelloosibaktereid leidub nii muna koore peal kui ka sees, mistõttu on haigestumise vältimiseks väga oluline munatoitude korralik kuumutamine ning hügieenireeglitest kinnipidamine.

Terviseameti soovitused munatoitude kodusel valmistamisel:
* Hoia toored munad teistest toiduainetest eraldi.
* Ära kasuta katkisi või määrdunud mune, sest need võivad olla nii seest kui ka väljast haigustekitajatega saastunud.
* Hoidu toore muna või selle pritsmete sattumisest valmistoitude sisse, tööpindadele või tarvikutele.
* Keeda või küpseta põhjalikult nii mune kui ka toite, mis sisaldavad mune (salmonella hävib, kui toidu sisemuses on vähemalt 70 kuumuskraadi).
* Ole ettevaatlik selliste toitude valmistamisega, kus muna võib jääda tooreks või pooltooreks (nt küpsetamata pasha või lumepallisupp).
* Pese ja kuivata oma käsi pärast munade puutumist ja nende kasutamist.
* Puhasta need tööpinnad, mis võisid tooreste munadega kokku puutuda, samuti nõud ning muud tarvikud.
* Serveeri munaroad kohe pärast valmimist või jahuta need kiirelt ja hoia jahedas.
* Mune on soovitatav hoida jahedas ja kuivas kohas, võimalusel külmkapis.
* Ära kasuta mune, millel “kõlblik kuni...” tähtaeg on möödunud.
* Oluline on vältida ristsaastumist ehk toored toiduained – eriti liha – tuleb hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust.
* Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid ikka külmkapis ja mitte üle 1–2 päeva.

Mis on salmonelloos?
Salmonelloos on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter nimega Salmonella. Haiguse tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata. Haigus võib kulgeda ka väheste haigusnähtudega.

Salmonelloos levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonelladega saastunud toiduainega. Samuti võib nakkust edasi anda haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei pea puhtust. Toitu valmistades tuleb hoida tööpinnad ja töövahendid puhtana. Liha- ja munasaadusi tuleks süüa läbikuumutatult. Kõige tõhusam on üle 70-kraadine kuumus, salmonellad ja mõned teisedki mikroobid madalamal temperatuuril ei hävi.