Hommikuputru võib valmistada kõigist teraviljadest, näiteks kaera- või neljaviljahelvestest, riisist, erinevatest kliidest, odrajahust või -tangust, hirsist ja tatrast. Organismi jaoks on kõige väärtuslikumad täisteratoodetest valmistatud toidud.

Tatra-, riisi- ja kaerahelbed oleks hommikuse ajasäästmise mõttes mõistlik maitsestatud keeva veega ööseks termosesse või kuumale pliidirauale seisma jätta, sest jämedad kruubid, terad ja tangud vajavad leotamist. Pudru maitsestamiseks ja vitamiinide, mineraalainetega rikastamiseks võib lisada mahla, mett, rosinaid, värskeid, kuivataud või kompotimarju või moosi.

Kooritud riis on valgu ja vitamiinivaene, sisaldab tärklist, gluteeni. Pruun riis läbib palju väiksema töötlemisprotsessi. Pruunilt ehk täisterariisilt pole kasulikke kihte maha kooritud, eemaldatud on ainult mittesöödav kest, alles jäetakse pealiskihid koos iduga, seetõttu sisaldab pruun riis lisaks süsivesikutele ka palju väärtuslikke vitamiine.

Tatar sisaldab fosforit, kaaliumi, magneesiumi, vaske, seleeni, rauda, tsinki, B-grupi vitamiine, orgaanilisi happeid, bioflavonoide

Tatratangudest ja tatrajahust valmistatud toidud on suure toiteväärtusega ja kergesti seeditavad . Tatravalgud sisaldavad mitmeid asendamatuid aminohappeid. Tatar on kiudainerikas, sisaldab vähe rasva, olles suurepärane dieettoit.

Hirss on tunduvalt valgurikkam, kui riis, rasvasisalduselt jääb ta maha vaid kaeratangudest. Hirsipuder on kergsti seeditav. Hirsiteras on palju magneesiumi, kaaliumi, fosforit, tsinki, vaske ja räni. Et hirsi kibe maitse kaoks, tuleks teri korduvalt kupatada — seni, kuni keedu­vesi jääb puhtaks.

Tangud on töödeldud teraviljad. Töötlemise käigus eraldatakse kest ja tera jahvatatakse peenemalt või jämedamalt. Tangud vajavad ajaliselt oluliselt vähem kuumtöötlust.

Autor: Laine Parts