Eesti ühe suurema tegija Raidla ja Partnerid mullu 71,4miljonilise käibega büroo teenis 39,5 miljonit krooni kasumit, millest 30,4 miljonit läks jaotamisele dividendideks. Arvestusega, et dividendid jagunevad võrdselt nelja partneri Jüri Raidla, Sven Papi, Raino Paroni ja Toomas Vaheri vahel, liikus iga aktsionäri kaukasse keskmiselt 7,6 miljonit krooni.

Kolmel viimasel aastal on büroo omanikud teeninud dividendidena ligi 87 miljonit krooni.

Sama hea tulemusega paistis silma 7 miljonit krooni dividendideks maksnud Tark & Ko. Suuraktsionäri Aare Targa sõnul tuleneb suurte büroode edu üldisest majanduskasvust. “Vaieldamatult ajaloo parim aasta,” kommenteeris Tark, 15 aastat turul tegutsenud büroo juht.

Kolmel viimasel aastal teenis ta 17,8 miljonit krooni dividende.

Oma rikkalikust teenistusest ei soovi advokaadid üldjuhul kõnelda. “Mida advokaadid rahaga teevad, seda tahaks minagi teada,” sõnas Sven Papp. “Mul kulub enamik kodu loomise ja pere peale ära.”

Enamasti võtavad büroo omanikud sarnaselt teiste konsultatsioonifirmadega kasumi dividendidena välja, sest bürood ei vaja suuri investeeringuid.

Suuremate büroode jaoks on oluline teenimiskoht ettevõtete müümised-ostmised ja nendega kaasnev nõustamine.

Lextali partner ja juht Tarmo Sild märkis, et käive tõusis seoses nõudlusega teenuste järele. “Nõudlus tugineb peamiselt suurtel ja pikaajalistel klientidel,” märkis Sild. Lextali partnerite ringi kuulub ka Edgar Savisaare advokaat Üllar Talviste.

“Eesmärk on püsida vähemalt Eesti majanduse arengutempos, üritades Eesti keskmist majanduskasvu ületada,” kommenteeris Sven Papp. “Eelmisel aastal see meil õnnestus, seega oli hea aasta. Kuid Euroopa standarditele jääme veel alla. Niisiis arenguruumi jätkub.”

Äripäeva koostatud pingerea esikümnes võib järjestus muutuda, kui kõigi büroode mullused andmed äriregistrisse üles saavad. Võimalik esikümne kandidaat on näiteks Ots & Co, mille osanikud Maivi Ots ja Urmas Arumäe võtsid ülemullusest kasumist kahepeale välja 3,5 miljonit krooni dividende.

Väiksema käibega büroodes seevastu majanduskasv suurt edu kaasa ei toonud. Büroopidajate hinnangul tekivad vaidlused pigem siis, kui majanduselus ei lähe hästi. “Usun, et ka nn suurtel sai olla tõus eelkõige mõne suure töö najal ning majanduskasvul ja advokaadi teenuste kasutamisel pole otsest põhjuslikku seost,” tõdes üks. Teine tõi viimase paari-kolme aasta takistava tegurina välja asjade venimise halduskohtus.

Advokaadid hinnas

Kõik advokaadibürood kasvavad praegu kaunis kiiresti ja uute töötajate järele on korralik vajadus.

Nagu ehitusturul ja teistel erialadel, on büroodes advokaatidest ja juristidest puudus. Tööotsingukuulutused lehes on tavalised. Firmad võtavad suveks praktikale mitmeid Tartu ülikooli õigusinstituudi tudengeid, kellest on lootust kasvatada uusi töötajaid.

Kui varem identifitseeriti end ühe büroo liikmena, siis nüüd muutuvad eri hinnangutel liikumised büroode vahel järjest tavalisemaks.

Vahetumiste laine oli kahe-kolme aasta eest. Samuti on muutunud aja märk, et avalik sektor tõmbab vastupidiselt varasemale inimesi üle erasektorist

Sorainen Law Officesi partner Toomas Prangli lisab, et juunis-juulis liiguvad Londonis tavapäraselt suured seltskonnad ühest büroost teise. “See on aeg, mil majandusaasta on saanud läbi ja partnerid oma boonused kätte,” põhjendas ta.

“Büroole on see muidugi tagasilöögiks, kuid inimlikult saab töötajale uutes väljakutsetes ainult edu soovida. Ükski büroo pole vangla ja isiklike ambitsioonide teostamise eest kedagi ju tuleriidale panna ei saa.”

Edu toovad inimesed ja tehingud

Sven Papp, Raidla & Partnerid

Meie edu peamine põhjus on väga lihtne — suurem hulk advokaate jõuab ära teha suurema hulga tööd. Meie põhiline väärtus on meie inimesed. Meie partnerite ring on laienenud algsest ühest partnerist viie partnerini ning seda põhimõtet järgime ka edaspidi.

Suurtel tehingutel on advokaadibüroo jaoks oluline osa. Kuna nende töömaht on suur, siis annavad nad olulise panuse ka büroo käibesse.

Samas oleks väär arvata, et tegeleme vaid suurte tehingutega. Advokaadibüroo jaoks ei ole hea, kui büroo käive koosneb vaid kolmest-neljast n-ö suurest asjast. Kui mõne kliendi või tehingu osakaal büroo käibes on enam kui 10%, siis peetakse seda juba oluliseks kliendiriskiks.

Suurema osa meie käibest moodustavad n-ö keskmised ja väiksemad tehingud ning kohtuasjad. Taoline struktuur peaks tagama meile vajaliku stabiilsuse ning me ei sõltu vaid suurtest tehingutest. Loomulikult, sarnaselt teiste büroodega, konkureerime ka meie suuremate tehingute pärast.

7 MILJONIT igale partnerile — Raidla ja Tark

Raidla ja Partnerid

2004

· käive: 66,7 mln kr
· dividendid: 29,8 mln kr

2005

· käive: 71,4 mln kr
· dividendid: 30,4 mln kr

Osanikud: Jüri Raidla, Sven Papp, Raino Paron, Toomas Vaher, Jaanus Ikla (alates 01.01.2006). Seetõttu lähevad dividendid jagamisele nelja inimese vahel, ehk keskmiselt igaühele 7,6 mln kr.

Tark & Ko

2004

· käive: 26,5 mln kr
· dividendid: 4,9 mln kr

2005

· käive: 34,3 mln kr
· dividendid: 7 mln kr

Aktsionär: Aare Tark

4 MILJONIT — Aivar Pilv

Aivar Pilv

2004

· käive: 14,7 mln kr
· dividendid: 2,7 mln kr

2005

· käive: 17,7 mln kr
· dividendid: 4,5 mln kr

Aktsionärid: Aivar Pilv (90%), Erki Kergandberg, Tarmo Pilv

3 MILJONIT — Luiga, Lepik & Luhaäär

Luiga, Mody, Hääl, Borenius

2005

· käive: 37,2 mln kr
· kasum*: 16 mln kr

Dividendid: * Äriregistris pole kasumiaruannet esitatud, kuid üpris tõenäoliselt läheb kasum dividendideks.

Büroo loodi möödunud augustis, liitusid Luiga, Mugu & Borenius ning Mody & Hääl Glimstedt.

Aktsionärid: Marti Hääl, Sten Luiga, Margus Mugu, Peeter Kutman, Jaanus Mody, ehk keskmiselt 3 mln kr osaniku kohta.

Lepik & Luhaäär

2004

· käive: 21,6 mln kr
· dividendid: 3,7 mln kr

2005

· käive: 35,8 mln kr
· dividendid: 6 mln kr

Aktsionärid: Peeter Lepik, Toomas Luhaäär, ehk keskmiselt 3 mln kr osaniku kohta.

1 MILJON — Sorainen, Ruus, Teder, Varul

Sorainen Law Offices

2004

· käive: 29 mln kr
· dividendid: 0

2005

· käive: 40,2 mln kr
· dividendid: 1,4 mln kr

Aktsionär: Aku Sorainen

Teder, Glikman & Partnerid

2005

· käive: 26,2 mln kr
· dividendid: 4,9 mln kr

Firma tekkis ühinemise järel septembris 2004, liitusid Glikman & Glikman ning Teder & Partnerid.

Aktsionärid: Indrek Teder, Leon Glikman, Aleksander Glikman, Mariana Hagström, Daisy Tauk, ehk keskmiselt 1 mln kr osaniku kohta.

Ruus, Koch & Partnerid

2004

· käive: 3,8 mln kr
· dividendid: 0,7 mln kr

2005

· käive: 7,4 mln kr
· dividendid: 4,8 mln kr

Aktsionärid: Taivo Ruus, Kari-Paavo Koch, Erki Vabamets, ehk üle 1 mln kr osaniku kohta.

Paul Varul

2004

· käive: 23,1 mln kr
· dividendid: 2,1 mln kr

2005

· käive: 16,7 mln kr
· dividendid: 4,2 mln kr

Aktsionärid: Paul Varul, Mikk Lõhmus, Ants Mailend, Aldo Kaljurand, Helmut Pikmets.

Lextal

2004

· käive: 17,4 mln kr
· dividendid: 5,4 mln kr

2005

· käive: 20 mln kr
· dividendid: 5,6 mln kr

Aktsionärid: Ants Karu, Tarmo Sild, Urmas Ustav, Üllar Talviste, ehk üle miljoni kr osaniku kohta.