Delfi Majandus uuris veterinaar-ja toiduametilt, kuidas nad suhtuvad kehva hakkliha müümisesse ning hiljem selle sama toote tasuta laialijagamisse poe taga. Ameti sõnul on taoline käitumine lubamatu ning amet on kutsunud välja käitleja seadusliku esindaja.

„Kuna täpsemad asjaolud on selgitamisel, siis ei saa võtta vastu ennatlikku otsust. Toiduseaduse § 53 kohaselt võib järelevalveasutus karistada juriidilist isikut rahatrahviga,“ selgitas ameti esindaja Heneli Lamp.

Lampi sõnul on Maxima puhul tegemist kõrge riskitasemega ettevõttega, mille kontrollimise sagedus on minimaalselt kaks korda aastas.

Maximal on probleeme ka varem olnud

Lampi sõnul tehti 28.10.2009 käitlejale sunniraha hoiatus eritemperatuuri vajavate toitude toatemperatuuril säilitamise eest. Sunniraha aga ei rakendatud, kuna järgmise kontrollimise ajal rikkumist enam ei tuvastatud.

„Küll aga on Sütiste tee 28 kaupluse kohta rakendatud sunniraha muudel põhjustel nagu ehituslikud nõuded ja muud põhjused,“ ütles Lamp Delfi Majandusele.

28.03.2012 viidi eelpool nimetatud kaupluses läbi erakorraline kontroll, mille käigus hinnati ka kaupluses müügil olnud erinevate hakklihade säilitamistingimusi. Kontrollimise käigus rikkumisi ei tuvastatud. Selle kontrolli ajaks oli Maxima omatoote märgi all oleva kehva kvaliteediga hakkliha müügilt korjatud.

„Küll aga esitas Maxima kontrollimise käigus hakkliha kohta 20.03.2012 ja 26.03.2012 koostatud tagastuslehed hakkliha tootjale, kuna tegemist oli mittenõuetekohase partiiga,“ sõnas Lamp.

Kas aga tagastuslehel olevad numbrid klapivad, selgitab Lampi sõnul uurimine, kuna Delfi fotoreporteri kaamerasilm tabas vaid päev enne poe tagant nimetatud hakkliha pakkidega lahkuvad mehed.

Lampi sõnul leiti poest siiski ka rikkumisi. „Kontrollimise hetkel ei peetud kaupluses osaliselt kinni ka piimatoodete, lihatoodete tootjate poolt kehtestatud säilitamistingimustest. Tooteid hoiti kastide ja alustega ettevõtte laoruumis ning müügisaalis toatemperatuuril,“ ütles Lamp.