Õlihinna tõus eelmisel kuul kattis enam-vähem suhkruhinna languse. Teravilja hinnad oli veidi madalamad, liha ja piimatoodete hinnad olid stabiilsed. Eelmise aasta novembriga võrreldes on hinnad alanenud 4,4 protsenti, kirjutas BNS.

Teravilja hinnaindeks oli novembris keskmiselt 194,2 punkti, olles 1 protsendi võrra madalam kui oktoobris, kuid 24 protsenti madalam kui mullu novembris. Rekordiline teraviljasaak on mõjutanud kõigi teraviljade, sealhulgas ka nisu, riisi ja maisi rahvusvahelisi hindu.

Õli hinnaindeks oli novembris keskmiselt 198,5 punkti, tõustes 5,6 protsenti kõrgemaks kui oktoobris. Suur nõudlus palmiõli järele maailmaturul ja samal ajal oodatust väiksem tootmismaht Kagu-Aasias surusid palmiõli hinna 13 kuu kõrgeimale tasemele. Palmiõli hinnatõus maailmaturul oli peamiseks põhjuseks, miks õli hinnaindeks kasvas. Ka soja-, päevalille- ja rapsiõli järele on püsiv nõudlus, mis hoiab ka nende õlide hinnataset maailmaturul ning omakorda toetab indeksi kasvu.

Piimatoodete hinnaindeks oli novembris keskmiselt 251,4 punkti, jäädes oktoobri tasemele, kuid olles 23 protsenti kõrgem mullusest novembrist. Nõudlus piimapulbri järele on jätkuvalt suur ning töötlejad lõuna poolkeral on keskendunud või ja juustu tootmise asemel piimapulbri tootmisele. Lõuna poolkera piimatoodang on nüüdseks juba läbinud oma hooaja tipu, ent varud on piisavad, et katta praegust nõudlust.

Liha hinnaindeks oli novembris keskmiselt 187,1 punkti, jäädes oktoobri tasemele. Sarnasel tasemel oli lihahinnad ka aasta tagasi. Jätkus veise- ja lambaliha hinna tõus, linnuliha püsis eelneva kuu tasemel ning sealiha hind langes veelgi. Piiratud eksporditarned toetasid veise- ja lambaliha hinnatõusu, samal ajal sea- ja linnuliha hinnale mõjus sööda hinna langus.

Suhkru hinnaindeks oli novembris keskmiselt 250,6 punkti, olles 5,3 protsenti madalam kui oktoobris. Languse põhjustasid paranenud koristustööde tingimused Brasiilias.