Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul põllumajandusministeeriumi kava vorstitooteid klassifitseerida tarbijate parema teavitamise eesmärgil, ei pruugi olla nimetatud eesmärgi saavutamiseks kohane meetod, teatas toiduliit.

„Eestis toodetud lihatoodete pakenditel olev tooteinfo koostisest ja omadustest tagab tarbijale piisava ja õige teabe oma valikute tegemiseks,“ selgitas Sirje Potisepp.

Praegu olemasolev regulatsioon toote sisalduse kirjeldusest on piisav tarbija informeerimiseks ja on kooskõlas ka EL direktiivi 2000/13 „Toidu märgistamist, esitlemist ja reklaami käsitlevate liikmesriikide õigusaktide ühtlustamise kohta“ preambulist tuleneva põhimõttega, et toote täpset olemust ning omadusi väljendav üksikasjalik märgistamine annab tarbijale võimaluse teha teabel põhinev valik ning on kõige asjakohasem, sest sisaldab kõige vähem vabakaubandust takistavaid asjaolusid.

Kavandatav vorstitoodete klassifitseerimine võib olla keskmise tarbija jaoks eksitav. Sirje Potisepa sõnul on näiteks omadussõna „kõrgem sort” vms kasutamine vorsti iseloomustava märgisena ei ole õige, neutraalne ega objektiivne ja võib olla ka eksitav.

„Väljend „kõrgema sordi vorst” ei ole piisavalt selge, et tarbijat teavitada asjaolust, milliste põhinäitajate (liha-, rasva-, soolasisaldus jne) alusel klassifitseerimine on toimunud,“ sõnas Sirje Potisepp.