Uuringu teinud EURESi büroo juhataja Heleri Hermanson ütles, et eelkõige tahavad siinsed tööandjad tuua Soomest juhtivaid töötajaid. Enamasti on tegu kas osaliselt või täielikult Soome kapitalil põhinevate ettevõtetega, kes maksavad soomlastest juhtidele siin ka Soome tasemel palka.

ASi Altia Eesti (endine Ofelia) tegevjuht Outi Siven tuli soomlastest omanike kutsel Eestisse üheksa aastat tagasi ja on oma eluga siin väga rahul. “Eesti areneb nii kiiresti, siin on palju mitmesuguseid väljakutseid ja võimalus ennast teostada,” selgitas ta.

Alkoholi tootmise ja turustamisega tegelevas firmas on soomlased ka tootmisdirektor ja IT-juht. “Nad tulid mõlemad mitu aastat tagasi ajal, kui siit oli raske neisse ametitesse sobiva kvalifikatsiooniga juhte leida,” rääkis Siven. Naise sõnul on nüüd Eestis olukord küll parem, kuid mõningatele aladele on jätkuvalt head tippjuhti keeruline saada.

Venemaalt ja kolmandal kohal olevast Ukrainast ootavad siinsed tootmisettevõtted oskustöölisi, põhiliselt keevitajaid ja metallitöölisi. Hermansoni sõnul on endisesse Nõukogude Liitu kuulunud riigid siinsetele ettevõtjatele ahvatlevad eelkõige madala palgataseme tõttu.