A-klassi munad (sh “ekstra” märgisega) on inimtoiduks mõeldud munad, mida omakorda liigitatakse kaalukategooriatesse. A-klassi mune ei tohi pesta ega puhastada enne ega pärast liigitamist. Samuti ei tohi A-klassi mune hoida madalamal temperatuuril kui 5°C.

B-klassi munad on munad, mis ei vasta A-klassi munade kvaliteediomadustele (näit. A-klassi muna, millel on salapraod sees). B-klassi mune tohib kasutada ainult tööstuses.

Tööstusmunad on muuks otstarbeks kui inimtoiduks ettenähtud munad (B klassi munad, ümberpakendatud munad), mis turustatakse mittetoiduainetööstusele või suunatakse jäätmekäitlusele. Need munad pakendatakse konteineritesse ja konteinerid märgistatakse punase lindi või etiketiga.

A-klassi mune on lubatud ümberpakendada. Ümberpakendamiseks loetakse munade ümberpaigutamist teise pakendisse või mune sisaldava pakendi uuesti märgistamist. Kui “ekstra” märgisega munad on hoitud alates munemisest üle 9 päeva, peab munad ümber pakendama A-klassi pakendisse. Kui munad on ületanud säilivusaja (28 päeva munemisest), peab munad ümber pakendama B-klassi pakenditesse. Ümberpakendamist võib teha vaid tunnustatud pakenduskeskustes. Ühes pakendis võivad olla ainult ühe partii munad.

Allikas: Veterinaar- ja toiduamet