Delfi avaldas täna Personalipunkt Extra töövahendusbüroo kaudu Lapimaale tööle läinud eestlanna kirja, sellest kuidas töövahendaja pidevalt rahamaksmisest keeldus, kulude katteks töötajatelt raha küsis, kuid haigestumise korral töötajal Eestisse haiglasse käskis minna, olgugi, et töötaja vahendaja kaudu ka Soome haigekassale väidetavalt raha maksis.

"Pean mainima, et töötaja ei ole olnud Soomes tööl läbi Personalipunkt Extra, selliselt väites oleks pidanud töötaja töötama Soomes Personalipunkt Extra poolt tehtud töölepinguga. Meie oleme eraldiseisev ja eralditegutsev ettevõte, lahus oma emaettevõttest Staffpoint'ist. Meie firmal on oma kliendid, Staffpoint'il Soomes samuti oma kliendid. Konkreetsed töötajad olid tööl töölepinguga otse meie emaettevõtte Staffpoint alluvuses," sõnas Personalipunkt Extra projektijuht Riin Kilk.

Meie roll, jätkab Kilk, siin Eestis seoses konkreetse värbamisega oli vaid abistav roll oma emaettevõttele, et aidata Staffpointil kokku viia
sobivate töötegijatega, kellel sobivad kogemused, seda meie emaettevõtte poolt meile ette antud kriteeriumite alusel.

"Töötajale sai algusest peale tehtud selgeks, et töötaja asub tööle meie emaettevõtte alluvuses, mis tähendab töötajale seda, et ta alustab tööd Soomes tegutseva ettevõtte töölepinguga, ehk siis samadel tingimustel nagu kõik Soomes alaliselt töötavad töötajad. Mitte mingisugust sidet Eesti riigiga töötades sel juhul ei ole. Ja mind paneb imestama töötaja avaldus juskui ei oleks ta teadnud, et ta alustab tööd Lapimaa hotellis, kuid Staffpointi töölepinguga," sõnas Kilk.

Küsimusele, miks teeb töötajaga lepingu töövahendusfirma ning mitte Lapimaal tegutsev hotell, vastas Kilk, et tegemist on ülemaailmselt väga levinud tavaga, et tööjõudu renditakse, mitte ei võeta lepingulisele tööle firmasse endasse.

"Lapimaa hotell on tellinud meie emafirmalt renditöötajad kindlateks hooaegadeks, nemad vastutavad töötajate leidmise eest, nedega lepingute sõlmimise eest ning samuti palgaarvestuse pidamise eest. Renditööjõudu kasutatakse aktiivselt üle maailma juba aastakümneid ja paljudele ettevõtetele, kes renditöötaja tellivad on see parim lahendus. Seda näiteks siis, kui ettevõttes puudub oma personalijuht või kui ei soovita tegeleda palgaarvestusega ja personali haldamisega, siis tellitaksegi seda teenusena personaliettevõttelt," sõnas Kilk.

Veel tekitas Kilgi jaoks küsimust töötaja väide, et "veel firmal jätkus jultumust võtta 20 eurot lisaraha maha väidedavalt laevapileti eest (mille osin omaraha eest) seda raha pole mul senini keegi tagasi maksnud."

"Kes on temalt sellise summa kinni pidanud? Kindlasti mitte Personalipunkt Extra ja samuti ei usu, et seda oleks teinud meie emafirma, kuna tööotsijatelt ei võeta tööostingu protsessi käigus kunagi ühtegi summat, mida võiks käsitleda vahendustasuna. Töötaja palgalt vahendustasusid kinni ei peeta. Seda ei ühegi lennupileti, laevapileti ega muu põhjenduse taha varjudes, et see summa siis vahendustasuna endale jätta," kinnitas Kilk.

"See sai töötajatele samuti teada antud, et tööle sõit tuleb inimesel endal kinni maksta. Kuulutuses oli tõepoolest kirjas, et tööle sõit saab ettevõtte poolt kompenseeritud. Kuid see otsustati paraku Staffpoint'i Lapimaa osakonna esindajate poolt ringi. Kuna Staffpoint Helsinki projektides on seda kulu kompenseeritud, sai selle alusel selline info kuulutusse," sõnas projektijuht, kes lisas, et eestlannadest töötajatega sai enne tööle sõitu kokku lepitud, et meie emafirma ostab
Kaleva Travelist tööle minejatele Soome sõidu piletid ja hiljem võtab selle töötaja palgast maha, aidates tööle minejatel nii esmaseid kulusid katta.

"Mis nüüd aga puudutab maksude maksmist, siis, kuna töötaja alustas tööd Soome ettevõtte alluvuses, sealse töölepinguga, siis käistletakse
töötajat nagu Soomes igat teist alalist töötajat. Töötaja palgalt makstakse tulumaks Soome riigile, samuti ka sotsiaalmaksud. Leian,et on üsna ülekohtune Personalipunkt Extra OÜ tegevust halvustada, eriti veel juhul kui töötajale on püütud pidevalt tagasisidet anda ning talle on korduvalt püütud asjaolusid selgitada," lisas Kilk lõpetuseks.