“Ostjad on kohe nagu saakloomad kallal, sellest tingituna tahavad müüjad oma korterite eest üha utoopilisemaid summasid,” ütles Pindi Kinnisvara turundusjuht Peep Sooman. “Pole harv juhus, kui omanikul on lillepott kümme aastat rõdul seisnud ja ta küsib selle eest 10 000 krooni rohkem,” kirjeldas Sooman müüjate ootusi.

Kui korter tuleb alguses müüki 20–30 protsenti üle turuhinna, laseb omanik mõne aja pärast veidi hinda alla. Sellegipoolest võib isegi ülehinnatud kinnisvara juba ühe-kahe kuuga ostja leida. Umbes üks kuu müügiajast kulub laenu või liisingupaberite vormistamisele.

“Inimesed tingivad, kuid ostavad sellegipoolest, kui korter meeldib,” avaldas Rime Kinnisvara maakler Ivar Hansen. Ka tema praktikas on juhtumeid, kus ostja soostub maakleri arvates põhjendamatult kõrget hinda maksma.

Arco Vara maakler Lauri Laanoja andis praegusele äärelinnade müügifenomenile järgmise seletuse: “Kui eelmise aasta kevadel olid äärelinnade hinnad tõusnud 50 protsenti, hakkasid kinnisvaraarenduste valmimise ja pankade sooduskampaaniatega paralleelselt ilmuma artiklid meedias, et korteri ostmine vanasse majja läheb uue ostmisest kallimaks.” Tänaseks on inimesed aga aru saanud, et osta korter uues majas tuleb kokkuvõttes kallim kui vanas majas ostetut korterit kohendada.