Riigikogu liikmed, Res Publicasse kuuluvad Imre Sooäär ja Avo Üprus küsisid, millest äkki Eestis nii suur vajadus õppelaevade järele, kui mereakadeemias õpib hetkel merendust vaid 8 kursanti. Nimelt on põllumajandusministeerium kooskõlastanud 11 kalalaeva õppeotstarbeks andmise taotluse, mis võimaldab nende omanikel saada eurotoetust eelisjärjekorras.

Tuiksoo ütles, et on teinud järelepärimise haridus- ja teadusministeeriumile selle kohta, kas kalalaeva omamise soov mitme õppeasutuse poolt on põhjendatud ja kas neil on ka nende ülalpidamiseks raha järgnevaks viieks aastaks. “Põllumajandusministeerium pole teadupoolest kaasatud mereakadeemia eelarve koostamise protsessi,” lausus Rahvaliidu minister.

Koolid ei pea korraldama tema hinnangul laeva saamiseks vähempakkumist, kuna saavad need tasuta. Sadamakohad sel viisil omandatud laevadele peavad tema sõnul leidma aga õppeasutused.

Maksuvõlglase Toomas Kõuhk¬na firmadele toetuse võimaldamise kohta lausus Tuiksoo, et tema määruse järgi võib seda toetust anda, kui maksuvõlg on ajatatud, Euroopa Liit seda aga ei reguleeri. Ta viitas Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) suutlikkusele teha toetuse eraldamise üle järelevalvet. “Kuna kõnealune meede on teatud huvigruppide tähelepanu all, siis oleme kaasanud protsessi ka rahandusministeeriumi finantskontrolli,” teatas Tuiksoo.