Reformierakonna liidri, peaminister Siim Kallase väljaöeldud ideele langetada kõigi Eesti elanike tulumaksu 6% võrra on Keskerakonnal vastu panna astmelise tulumaksu plaan, mis hõlmab umbes 50% inimesi, kes täna saavad palka alla 4000 krooni kuus.

Majandus- ning teede- ja sideministri nõunik Heido Vitsur ütles, et mõlemad taotlevad maksude vähendamist keskmise inimese jaoks ja maksulaekumine sellest ei suurene. Keskerakonna plaan langetada alla 4000 krooni teenivate inimeste tulumaksu praegu kõigile ühiselt 26 protsendilt 15 protsendile teenib sotsiaalse ebavõrdsuse vähendamise ja pingete leevendamise eesmärki, selgitas ta.

Vitsuri sõnul ajab Reformierakond, esindades 20% rikaste huve, ausat ja selget poliitikat, sest esindab täpselt oma valijaid. Väidetav 1,5 miljardit krooni läheks sel juhul niigi suurte tuludega inimeste elujärje parandamiseks ja ühiskonna varanduslik ebavõrdsus suureneks ohtliku tasemeni, rääkis Vitsur. Eelarvesse jäävat auku on tema hinnangul võimalik lappida üksnes sotsiaaltoetuste vähendamisega ja see võimendaks ühiskonnas valitsevat ebavõrdsust topelt, leidis ta.

Isamaaliitlasest Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Kalle sõnul saab Reformierakonna otsust võrrelda Keskerakonna astmelise tulumaksu ideega eelmise valimiskampaania ajal. Keskerakond jättis tema sõnul vastamata palju küsimusi. “Paljugi sõltub tulumaksu skaalast,” selgitas ta. Kui Keskerakond seab eesmärgiks maksulaekumise suurendamise, tähendab see Jürgensoni sõnul näiteks veidi üle keskmise teenivatele õpetajatele tulumaksu suurenemist 28%ni, tõi ta näite. “Kui laekumine jääb samaks, siis läheb keskmise palga saajatel lõbusamaks,” lisas ta. Jürgensoni sõnul mängivad keskerakondlased inimeste emotsioonidel, lubades rikastelt võtta ja vaestele anda.