Reformierakonna juhatus avaldas kolmapäeval veel kord toetust üksikisiku tulumaksu alandamisele lähiaastatel 20 protsendile.

Reformierakonna esimehe Siim Kallase kinnitusel viib erakond maksualandamise ellu pärast 2003. aasta riigikogu valimisi võimule tulles.

Reformierakonna juhatuse liikme Jürgen Ligi hinnangul on tulumaksu alandamine teiste maksude tõusmise tasakaalustajaks. “Ühiskond ei peaks maksustama teenimist, vaid tarbimist ja saastamist,” märkis ta. Käibemaksu tõstmist ei pidanud Ligi otstarbekaks.

Reformierakonna noortekogu tegi teisipäeval erakonna juhatusele ettepaneku alandada üksikisiku tulumaksu aastaks 2003 20 protsendini ja aastaks 2007 10 protsendini. Ligi väitel võib pikemas perspektiivis rääkida ka tulumaksu täielikust kaotamisest.

Reformierakonna koalitsioonipartnerid Isamaaliit ja Mõõdukad näevad tulumaksu alanemises raha ühest taskust teise tõstmist.

Isamaaliidu liige ja riigikogu rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson väitis, et üksikisiku tulumaksu alandamine ilma kompensatsioonivahendite leidmiseta pole võimalik. “Olen väga skeptiline, et riigieelarve kannatab välja sellise maksualanemisega tekkiva 1,7 miljardi kroonise augu,” nentis Jürgenson.

Jürgensoni sõnul lööb see eelkõige kohalikke omavalitsusi, kellele üksikisiku tulumaks on põhiline sissetulekuallikas. “Kohalike maksudega seda ei kompenseeri, ainus, mis veidigi sisse toob, on müügimaks,” selgitas Jürgenson.