Läti ja Leedu esindajad väidavad Eesti valitsusele saadetud märgukirjades, et uus Eesti tulumaksuseadus ei kuulu enam topeltmaksustamise vältimise lepingu alla, mis praegu vabastab Eesti ettevõtete poolt Läti-Leedu ettevõtetesse reinvesteeritud kasumi tulumaksust.

Läti ja Leeduga sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepingutes on kirjas, et lepe kehtib ka igale samasele või olemuslikult sarnasele maksule, mis on kehtestatud pärast lepingu allkirjastamist lisaks olemasolevatele maksudele või nende asemel.

Läti ja Leedu pool on aga seisukohal, et Eestis kehtestatud tulumaksuseadus ei ole vastavalt topeltmaksustamise vältimise lepingu artiklile ei sarnane ega ka samane.

“Meie käsitleme täna Eestis kehtivat tulumaksu kui olemuslikult sarnast lepingu aluseks olnud maksuga ja väidame, et erinevus on ainult maksu maksmise korras,” ütles Lemmi Oro rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonnast.

Tulumaksu ei peeta kinni mitte tulu saamise hetkel, vaid selle väljajaotamisel. Osa kasumist jääb seega maksustamata, sest kogu tulu niikuinii ükski ettevõte välja ei jaota ning investeerib selle ettevõttesse.

“Uue tulumaksuseaduse idee oli Eestis ettevõtlusesse jääva kasumi maksustamise edasilükkamine kuni selle jaotamiseni ehk väljaviimiseni ettevõtlusest,” ütles Oro. “Kahjuks ei Läti ega Leedu pool ei jaga meie arvamust.”

Ober Haus Kinnisvara ASil on Lätis neli tütarettevõtet ning Leedus kaks, millesse on kokku investeeritud 200 miljonit Eesti krooni. Lisaks Balti riikidele on kaks tütarettevõtet ka Poolas.

Ettevõtte finantsdirektori Kaja Kirschi sõnul ei kavatse nad sel ega ka järgmisel aastal sealselt kasumilt dividende välja maksta.

Delfi juhatuse esimees Ville Jehe sõnul ei kavatse nad lähimatel aastatel Lätist ja Leedust kasumit toota, vaid investeerivad selle ettevõtte arengusse.

“Mina kui ettevõtte juht ei muretse selle pärast eriti, sest sellised lühiajalised probleemid suudetakse siin Läti ja Leeduga ikka lahendada,” kinnitas Jehe.