Te rikute liikluseeskirju, tunnistate end süüdi ja saate trahvikviitungi, mille alusel tasute panka nõutud summa ning arvate, et selle asjaga on seks korraks ühel pool. Aga võta näpust, mõne aja pärast saate täitevametnikult karmi käsu maksta seesama trahviraha ruttu ära ja maksekorralduse originaal ette näidata.

“Tulge siia ja tõestage, et teil on trahv makstud,” nõudis täitevametnik Vaabo Annuselt, kes maksis talle ohurihmadeta sõidu eest liiklusinspektori tehtud 200kroonise trahvi seitse päeva selle määramist. Annus läks panka, võttis maksekorralduse koopia ja lasi pangaametnikul selle ka igaks juhuks viseerida. Täitevametniku juurde seda näitama ei läinud ta aga põhimõtte pärast.

“Miks ma pean oma ausust kellelegi tõestama, minu arust kehtib meil süütuse presumptsioon,” ajab mees jonni. Nüüd nõuab täitur talt juba lisaks ka 250 krooni suuruse täituritasu maksmist ja annab selleks aega 1. juunini. Liikluseeskirjade rikkumine ise leidis aset eelmise aasta 28. juunil ehk ligi aasta tagasi. Millega kemplemine lõpeb, pole teada. Loodetavasti mitte nii nagu järgmine lugu.

Sven Sooman avastas hiljaaegu, et tema pangaarve on vähenenud 530 krooni võrra, pangaväljavõttest nähtus, et selle kallal oli ilma igasuguse eelneva hoiatuseta käinud täitevametnik. Sooman oli oma Tallinna politseiprefektuuri määratud trahvi 230 krooni tasunud otse täitevametisse Endla 10.

Kuna raha saamine sisestati tema enda silme all ka arvutisse, ei pidanud ta vajalikuks saadud kviitungit arhiveerida ja on selle kaotanud. “Minu seaduskuulekusel on siiski mingid piirid ja teist korda ma sama trahvi tasuda ei kavatse,” teatab Sooman oma kohtutäiturile saadetud kirjas, nõudes raha tagastamist.

Kumbki trahvide vintsutatud meestest ei suuda mõista, kuidas saavad trahvirahad arvutiajastul kaduda nii, et neist mingit jälge ei jää.

Kohtutäitur Veiko Kaasik, kes praegu Annuse juhtumit menetleb, kahtleb, kas maksekorraldus ikka õigesti täideti. Kõrgharidusega firmajuht näitab, et maksekorraldusel on isegi trahvikviitungi number peal. Kaasik vabandab arusaamatusi ka täitevameti reformimisel tekkinud segadusega, kuid lohutab, et asjad on hakanud paremuse poole liikuma.

Kaasik lubab, et kui inimene tuleb ja näitab maksekorraldust trahvi tasumise kohta enne täitevmenetluse algatamist, siis mingit raha temalt sisse ei nõuta või makstakse teistkordselt sissenõutud summa tagasi. Kaasiku sõnul on viimase sunnimeetodina täituril tõepoolest õigus pöörata nõue ka isiku pangaarve vastu. Sellele peab eelnema kohtuteade ametlikes teadetes.

Arusaamatuks jääb aga, miks peab inimene, kes ei tea endal mingeid võlgu olevat, üldse neid teateid lugema.