Eesti Ukraina saatkonna korraldatud Eesti äripäevale oli end kirja pannud ligi 200 ettevõtjat, kohal olid mitme trükiväljaande ja telejaama esindajad.

Eesti suursaadik Kiievis Paul Lettens ütles, et on nii suure huvi üle väga õnnelik. “Ukraina on Eestile väga tähtis majanduspartner. Siin on avanud oma esinduse või koguni toonud siia oma tootmise paljud Eesti ettevõtted,” lausus ta. Suursaadiku sõnul on toimunud revolutsioon avaldanud Ukraina majanduskeskkonnale stabiliseerivat mõju ja uus valitsus on lubanud kiirendada majanduskasvu. Kahepoolse vabakaubandusleppe lõppemine Eesti ELi astumisel on toonud suursaadiku sõnul küll probleeme juurde, kuid need on tema hinnangul ületatavad. “Äri leiab alati väljapääsu. Nüüd toovad paljud Eesti ettevõtted oma tootmise siia kohale,” selgitas ta.

Ukraina välisministeeriumi Kiievi osakonna juhataja Volodimir Jatsenkivski lisas, et head poliitilised suhted kahe riigi vahel leiavad praktilise väljundi majanduses. “Eesti ärimeeste kogemus on nüüd, mil meiegi soovime integreeruda Euroopa süsteemidega, väga oluline.” Ta lisas, et Ukraina loodab veel sel aastal WTO liikmeks saada.

Eesti saatkonna majandusdiplomaat Evelin Krõlov ütles, et kõik vajalikud lepingud investeeringute kaitseks nii Ukrainas kui ka Eestis on olemas. “Praegu ei kuulu Ukraina veel Eesti kümne olulisema kaubandusparteri hulka, kuid võib peagi kuuluda,” sõnas ta.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja initsiatiivil on sel nädalal Kiievis 18-liikmeline ärimeeste delegatsioon, mida juhib koja asepresident, Baltika Grupi juhatuse esimees Meelis Milder. Eilsel äripäeval tutvustas Milder Eesti majanduskeskkonda ja meie majanduse arengumootoreid ja lubas aidata leida Ukraina ettevõtjail Eestis koostööpartnereid.

Baltika on olnud Ukraina turul aktiivne juba viis aastat ja praegu on ettevõttel selles riigis 12 kauplust, viimane neist avati kahe nädala eest Odessas. Kohaliku esinduse direktor Tatjana Karlova ütles, et Ukraina tarbijate usalduse võitmiseks tuli palju vaeva näha ning kulutada hulk raha reklaamimisele nii ajakirjanduses kui ka tänavatel. Eelmisel aastal kuulutati aga Baltika Ukrainas parimaks naisterõivastega kauplejaks.

Eesti Ehituse tütarfirma Eurocon on töötanud Ukraina turul juba 1998. aastast. Firma juht Andres Erm rääkis, et projektijuhid on Tallinnast, kuid tööde teostamiseks kasutatakse kohalikku allhanget. Praegu on käsil hotelli ehitamine Lvovis, varem on sama ettevõte ehitanud BBH tellimusel õlletehase ja rajanud muid tootmishooneid.

Eesti Sadolini kommertsdirektor Neeme Tulp rääkis, et Ukrainas on ettevõttel oma juriidiline firma ja otsitakse võimalusi kohalikku värvitootmisse investeerimiseks. Loomisel on ka oma kauplustekett.

Estonian Air lennutas eelmisel aastal Kiievi ja Tallinna liinil kokku 15 814 reisijat, mis on 23% rohkem kui 2003. aastal. Lennufirmal on Kiievis oma müügiesindus. Kiievis plaanib lähiaastail oma hotelli avada Balti riikides seitset hotelli omav Reval Hotels. Olympic Casino loodab aasta lõpuks Kiievis viis mängusaali avada. Filiaali avamist ei välistanud eilsel äripäeval ka EBS, kus juba praegu õpib ukrainlasi. Kolme nädala pärast avab Kiievis uksed Thulema esindus, et hakata pakkuma mööblit valmivatele hotellidele ja ärimajadele. Kuid selle loeteluga Eesti ettevõtjate huvid Ukrainas veel ei piirdu.