80 000 senisele domeeniomanikule anti oma internetiaadressi registreeringu uuendamiseks aega 6 kuud, see aeg tiksub täis juba järgmisel kolmapäeval 5. jaanuaril. Domeenidele, mida tähtajaks ümber ei registreerita, algatab tippdomeeni registrit haldav Eesti Interneti SA kustutamismenetluse, teatas Zone.

Tänaseks on hinnanguliselt ümber registreeritud 34-37% senistest domeenidest.

Ümber registreeritud domeenide väike arv tuleneb kahest asjaolust. Esiteks ei motiveerinud varem kehtinud reeglid registreerijaid kasutuseta jäänud domeenidest loobuma. Teiseks põhjuseks on Eesti Interneti SA poolt kehtestatud märkimisväärne registritasu, mis enne rahareformi oli 342 krooni ja nüüd 21.84€. Kuna registritasudele lisanduvad ka registripidajate teenustasud, siis on paljud asunud otsima odavamaid alternatiive või ootavad hinnalanguse lootuses oma domeeni ümberregistreerimisega viimase hetkeni.

Domeenist teadlikult loobujate suurima grupi moodustavad eraisikud. Enne reformi oli eraisikute käsutuses umbes 12 500 pri.ee-lõpulist domeeni, millest on tänaseks ümber registreeritud vaid mõnisada.

Jättes eraisikud üldse statistikast välja ja võttes arvesse vaid füüsilisest isikust ettevõtjate, ettevõtete, riigiasutuste ja teiste organisatsioonide käsutuses olnud domeene, siis neist ligi 67 000 domeenist on tänaseks ümber registreeritud 40-44%.

“Ümberregistreerimisperioodi viimastel päevadel muutuvad inimesed kindlasti aktiivsemaks ja järelejäänud tööpäevade jooksul uuendatakse kindlasti veel tuhandete domeenide registreeringut, kuid 50% märk jääb meie hinnangul kättesaamatuks,” analüüsis hetkeolukorda Eesti suurima domeenide registripidaja Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens.

“Kõik ei ole aga läbi. Kuna Eesti Interneti SA võimaldab domeenide ümberregistreerimist ka peagi algava kustutamismenetluse käigus, siis kasvab ümberregistreeritud domeenide arv järgneva kuu jooksul veel märkimisväärselt. Prognoosime, et märtsiks saab siiski üle poole domeenidest ümber registreeritud, kuna paljud registreerijad võivad “ärgata” alles veebruari alguses, mil aegunud domeenid töö lõpetavad,” täiendas ta.