Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup tõdes muuhulgas oma ettekandes, et maailmas on rukki tootmine vähenenud kaks korda, Eestis aga pea neli korda. “Rukis on Eestis jäänud teiste teraviljakultuuride kõrval teenimatult tahaplaanile, seepärast on oluline rukkile kui pika ajaloolise ja kultuurilise traditsiooniga teraviljale rohkem tähelepanu pöörata,” märkis Oopkaup.

Konverentsiga sooviti anda sõnum rukki aretajale ja kasvatajale, põllumehele ja riigile võimalusel suurendada rukki külvipinda ja tähtsustada rukist kui tervislikku toiduainet ning väärtustada Eestis, krahv Bergi poolt Sangastes aretatud rukkisorti Sangaste.

Rukis on Eesti oluliseim leivavili, mida Eesti põllumajandusmuuseum koostöös põllumajandusministeeriumi ja Eesti Leivaliiduga on püüdnud populariseerida üleriigiliste leivaprogrammidega.

Konverenstil osales ligi 30 väliskülalist ning esindajad Eestist rukki kasvatamise, aretamise ning säilitamisega seotud asutustest.

Konverents toimus Põllumajandusministeeriumi, Eesti Rukki Seltsi ja Eesti Põllumajandusmuuseumi koostöös, välistoetajaks oli Šveitsi Põllumajandusministeerium.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda