Räimesupp

Keevasse vette pannakse maitsejuured ja maitseained. Kui porgandid on poolpehmed, lisatakse kartulid, pärast seda puhastatud, soolaga hõõrutud ja poolitatud räimed ning piim. Räimede asemel võib kasutada ka teisi kalu või soolasilku. Serveeritakse hakitud rohelise peterselli või tilliga ning võiga.

Hapukapsasupp ubadega

Pestud kuivatatud põldube leotatakse külmas vees 7–9 tundi, seejärel pannakse koos leotusveega keema. Lisatakse puhastatud sealiha ja lastakse keema. Lisatakse hapukapsad, hakitud sibul ja sool ning keedetakse nõrgal tulel valmimiseni.

Kuivatatud lest

Puhastatud kalad pestakse ja soolatakse kergelt jämeda soolaga ning pannakse mõneks päevaks seisma. Seejärel riputatakse nöörile päikse ja tuule kätte kuivama, kuid võib ka toas kuivatada. Süüakse keedetud kartulitega ja kasutatakse võileibade katteks.

Mulgikapsad

Hapukapsad pannakse vähese veega keema ning lisatakse odratangud ja kergelt soolatud sealiha. Hautatakse pehmeks. Serveeritakse keedetud kartulite ja lihaviiludega.

Magushapud värsked kapsad

Puhastatud värsked kapsad lõigatakse ribadeks ja keedetakse väheses vees pehmeks. Maitsestatakse sidrunimahla või äädika, soola ja suhkruga. Serveeritakse lisandina lamba- või suitsuliha juurde.

Kabatšokivorm Võrtsjärve moodi

Kooritud kabatšokk pannakse jämeda soolaga üleraputatult kaussi seisma, hakkliha pipraga pruunistatakse, suitsuribi lõigatakse kuubikuteks, küüslauguküüned ja sibulad tükeldatakse. Toiduained asetatakse kihiti ahjuvormi: põhja laotakse kabatšokid, siis hakkliha ja suitsuribi, sibulad, küüslauk, vahele maitseaineid ja ürte ning kõige peale tomatid. Vorm valatakse üle muna-piimaseguga. Valmis toidule raputatakse peale riivjuustu, kõrvale võib pakkuda makarone, riisi, kartulit.

Verivorst

Pestud odrakruubid pannakse kuuma vette ja keedetakse nõrgal kuumusel. Paisunud kruupidele lisatakse maitseained ja kuubikuteks lõigatud sealiha. Hautamise ajal putru segada ei tohi, sest puder peab olema sõmer, kruubiterad peavad jääma eraldi. Valminud pudrule lisatakse hakitud ja võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk. Seasooled täidetakse pudruga ja kuumutatakse vähese soolaga maitsestatud vees keemiseni. Veest väljatõstetud vorstid pannakse jahtuma, misjärel praetakse neid koos rasvase sealiha viiludega. Serveeritakse pohlamoosi või kõrvitsasalatiga.

Kanepitemp ehk jurss

Kuivatatud kanepiseemned pruunistatakse kergelt ja tambitakse uhmris peeneks. Maitseainena lisatakse tampimise lõpupoole soola, hakitud ja rasvas kuumutatud sibulat ning kõik ained tambitakse veel kord uhmris koos lisanditega, kuni moodustub ühtlane mass. Süüakse kartulite juurde või leivaga.

Kaerakile

Kaerahelbed segatakse korralikult läbi soojendatud veega ja pannakse soojemasse kohta ööpäevaks hapnema. Hapnemise kiirendamiseks võib lisada tüki rukkileiba. Hapnenud segu kurnatakse ja saadud vedelik kuumutatakse paksuks, samal ajal maitsestades soola, suhkru ja võiga. Serveeritakse soojalt või või rasvakõrnete ja piimaga. Magustoiduna serveeritakse külmalt, moosi ja piimaga.

Odrakarask

Hapupiim koos hapukoore ja söögisoodaga segatakse ning lisatakse sool, suhkur, sulavõi, köömned ja odrajahu. Saadud taignast vormitud karaskid küpsetatakse ahjus. Serveeritakse mee ja piimaga.

Sõir

Keemiseni kuumutatud piimale lisatakse läbi sõela surutud kohupiim ja kuumutatakse, kuni piimas olev valk koaguleerub. Saadud kohupiim asetatakse sõelale nõrguma, lisatakse või, sool ja segatakse ühtlaseks massiks. Seejärel lisatakse lahtiklopitud munad ja köömned. Saadud segu pannakse külma veega kastetud vormi või marlisse ning lastakse tõmbetuule käes valmida.

Sült

Keevale lihale (loomaliha, seakoodid, seajalad) lisatakse sibulad, küüslauk ja porgandirattad. Vahetult enne keetmise lõppu lisatakse sool ja vürtsid. Liha lõigatakse väikesteks tükkideks, segatakse kurnatud leemega ja kuumutatakse keema. Kaussidesse tõstetuna pannakse jahedasse hanguma. Kõrvale pakutakse keedetud kartuleid.

Marjavaht ehk marjalumi

Vahustatud munavalgetele lisatakse pidevalt vahustades suhkur ja kahvliga katki surutud maasikad, mustikad või sõstrad. Lauale antakse kohe.

Allikas: “Euroopa söögid ja joogid”, Tammerraamat, 2005.