Kuu jooksul väljastatud laenude maht ületas varasemate laenude tagasimakseid, mille tulemusena eluasemelaenuportfell kasvas 10 miljoni euro võrra. Eluasemelaenuportfelli aastakasv jäi oktoobri 0,5% tasemele, teatas Eesti Pank.

Kinnisvarasektori finantseerimiseks antud suured laenud tõstsid ettevõtete laenukäivet. Novembris 206 miljoni euro väärtuses antud uutest pikaajalistest laenudest ja liisingutest läks ligi pool kinnisvara- ja ehitusettevõtete rahastamiseks. Enamike muude majandussektorite ettevõtete laenamine oli nii nagu oktoobriski veidi tagasihoidlikum.

Pankade laenu- ja liisinguportfelli aastakasv jäi tagasihoidliku 1,3% tasemele. Kuu jooksul kasvas Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht 35 mln euro võrra 14,9 miljardi euroni. Ehkki laenutegevus on tänavu olnud mullusest mõnevõrra elavam, ei ole see siiski laenumahu kasvu kiirendanud. Lisaks portfelli loomulikule amortiseerumisele ja probleemlaenude bilansist väljakandmisele pidurdas novembris laenumahu kasvu ka mitte-finantsettevõtete ümberklassifitseerimine finantssektori ettevõteteks.

Laenuintressimäärad püsivad tänu euriborile madalad. Novembris antud eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 2,7% ja 3,2%. Laenuintressimäärad on olnud sarnasel tasemel juba rohkem kui aasta.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal alanes 1,9%ni laenuportfellist. Novembri lõpus oli selliseid viivislaene pankade laenuportfellis 256 miljoni euro väärtuses, mis on võrreldav majanduslanguse-eelse, 2008. aasta varasuve tasemega. Probleemlaenud on vähenenud enim ettevõtete laenuportfellis, kus üle 60 päeva viivislaenude maht oli novembri lõpus mullusest poole väiksem.

Kodumaiste hoiuste maht ületas novembris 9 miljardi euro piiri. Kuu jooksul suurenesid Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiused 138 miljoni euro võrra ning aastakasv kiirenes 5%lt 6%le. Hoiuste üsna märkimisväärse kasvu taga olid ettevõtted. Majapidamiste hoiuste maht jäi novembris eelmise kuu tasemele.