Hea meel on tõdeda, et personaliarendajad soovituste ja ootuste osas suuremalt jaolt ühel meelel on. See kergendab paljuski töösoovijate elu, kel pole vaja ennast iga kandideerimise korral tingimata ümber orienteerida, vaid piisab põhitõdede teadmisest ja firma/valdkonna põhjalikust tundmisest.

Siinkohal tooksin välja mõned konstruktiivsemad nõuanded messilt, mis tööandjaid edule aitaks:

Anija Vallavalitsus, sots — ja haridusosakonna juhataja Marge Raja:

  • oma oskuste täpne teadmine — seega reaalne enesehinnang,
  • valmisolek enese pidevaks täiendamiseks või isegi ümberõppeks (inimene õpib kogu elu)
  • positiivne ellusuhtumine
  • kompromisside tegemise oskus
  • oskuslik enda esitlemine tööandjale (kirjalikult ja suuliselt)

Andres Klaasi ja Dekoori AS juhiabi Kristel Miljand:
Hea nõu — loe töökuulutus hoolega läbi ja enne CV saatmist vaata, kas said plusspunkte esitatud nõuetele enam kui 70% ulatuses. Seejärel saada ära oma CV ning uuri potentsiaalse tulevase tööandja kohta enne tööintervjuule minekut ka niipalju kui saad.

Balteco AS, personali- ja kvaliteedijuht Triin Tralla:
Oma kogemuste põhjal võiksin öelda, et eelnevalt tasuks uurida tööandja firma kohta saada olevat informatsiooni ning vestlusele minnes kindlasti korrektne välimus ja julgus ka omapoolseid küsimusi esitada.

Basseinitehnika AS, Priit Nõmmeots:
Valida selline eriala, mis võimaldab paljudel aladel läbi lüüa, samas vaadata lihtsalt lahtiste silmadega ringi ja olla uuendustele avatud. Juba tööd tehes keskenduda probleemile lahenduse leidmisele, mitte jääda ootama, et keegi teine sinu eest teeb, mõtleb või otsustab.

E.O. Map AS, turundusjuht Meelis Sadrik:
Peamine on olla teadlik enda tugevatest külgedest ning omada soovi neid rakendada. Potentsiaalne tööandja tihti just seda eneseteadlikkust ning entusiasmi töösoovija silmist otsibki.

Eesti Standardikeskus, tegevdirektor Sven Kasemaa
Heast keeleoskusest ning arvutikasutamisoskusest tõesti ei piisa, vaja on ka eesmärgile pühendumist ning asjalikku töössesuhtumist. Edu saavutamiseks tuleb leida endale tõesti sobiv töö ja kasutada ära avanevad võimalused. Seda nii enda näitamiseks kui kogemuse omandamiseks.

Hea nõu oleks ehk eneseväärikuse hindamine, usk endasse ja reaalne enesehinnang. Mitte karta tundmatut, peaaegu kõike saab ju õppida kui tahad. On jäänud mulje, et eksisteerib kaks äärmust — kas liigselt madal enesehinnang, millega kaasneb oskamatus ennast tööturul müüa, või hoopis liigne pretensioonikus — põhjendamatult kõrge enesehinnang ilma enda poolt midagi vastu pakkumata.

Idee Disain OÜ, Raul Orav:
Lisaks spetsialisti oskustele aitab edule kindlasti kaasa hea suhtlemis- ja müügioskus. Piltlikult võib öelda, et suurem osa tööd tehakse suuga. Tehke seda õieti. Keskenduge oma tugevatele külgedele, kasutage ära teiste nõrku külgi.

Nendest ja paljudest teistest lihtsatest nippidest (http://www.cv.ee/forum/forum.php?fd=40&fld_id=0), on tööotsingutel kasu, kui neid pelga lugemise asemel ka kasutusele võtta.