***

Meil on vana maja ja talvel maksame umbes 2800 krooni iga kuu, kusjuures kütame ainult ülemist korrust ja temperatuur on seal 16-18 kraadi. Suvel maksame 600-800 krooni. Sellest summast kolmandik on igasugused kõrvalised tasud: ampritasu, taastuvenergia tasu elektriaktsiis ja +20% käibemaks.
Nüüd tõusevad võrguteenuste tasud jne, jne, lõppu pole näha. Peab ostma "burzuikat" ja kütma nagu meie esiisad ainult puudega ja elama küünlavalguses. Mida teha? See on ju ainult üks osa, elektrihinnast sõltuvad ju teised hinnad, aga palk ja pension on väikesed. Maja ka keegi osta ei taha. Ummikseis! Väga kurb, et riik meid niivisi ruineerib.
***
Kui arve tõuseb 40%, siis võetakse mul elekter välja, sest praegugi ei suuda maksta. Talvel oli arve juba 1000 krooni kuus.
***
30 m2 suurune korter, elektriboiler + soojuspump (talvel) + elektripliit. Talvel maksin 1200 krooni, suvel alla 400 krooni ei saa.
***
Talvel 100 euro ringis (mõnes toas ja dušširuumis elektriküte, boiler, pesukuivati jne), suvel oli nii 35 euro kanti siiani. Aga maja on renoveeritud puumaja ja kaminaküte ka toetab lisaks. Palk on väike nagu ikka ääremaal (Saaremaa) ja laps käib tasulises koolis pealinnas (kõri kisub ikka täiega kokku arvete maksmine), aga vähemalt on meil talved üldiselt soojemad, kui mandril. Palgatõusu ei paista kusagilt...
***
Mustamäe 5korruseline paneelikas, 2 toaline, 2 inimest, ca 10 eurot kuu.

***
Veebruaris oli 72 eurot, aprillis tuli 49 eurot. Veebruaris kütsin 24/7 õhksoojuspumbaga. Iga kahe päeva tagant sületäis puid ahju. Lisaks on 200 l veeboiler, kolm 1kw toiteplokiga arvutit.
Kahekordne palkmaja, umbes 100 ruutu.  Aasta tagasi oli elektrikulu umbes 2-3 korda suurem. Kokkuhoid on tulnud maja õigest soojustamisest ning õigest õhksoojuspumba valikust.

***
Maja 260m2, kõrvalhoone 100m2. Jaanuari arve 512 eurot, veebruaris 604 eurot (9450 krooni), märtsis 418 eurot. Aprill tuleb kusagil 300 kandis, edasi läheb vähemaks, kuid üle tonni kroonides on isegi suvel, sest tööd peab ju tegema ja ega ei saa pimedas istuda. Mul on juba ampritasu üle 30 euro. Aga see elektri arve on ikka nii jaburalt keeruline.
***
Loen ja imestan, et kuidas need elektriarved nii suured on!? Mina elan 60m2 korteris ja arve jääb 20 euro ringi.
***
Talvel 120-150, suvel 30-50 eurot. Kõik on täielikult elektri peal, küte, soe vesi, saun, pliit, külmik, pesumasinad, arvutid, telekad, valgus, 75m2 korter.
***
130m2 maja, 300-400 eurot talvel, 125 eurot suvel.
***
Minul Tallinnas Lasnamäel on 2-toalise korteri elektriarve tõusnud 22 euro peale kuus. Suurimad elektritarbijad on 2 telekat, külmkapp, elektripliit, pesumasin.
***
Talvekuudel keskmiselt 180 eurot, suvel veidi alla 100 euro kuus. Uus kahekordne Aerocist maja, 190 m2, maaküte. Talvel võib rahulikult lühikeste pükste ja T-särgiga majas ringi käia (u 21-23 kraadi on sees). Kui kõik arved (TV, internet, valve jne.) kokku lüüa, siis pole üle 300 euro kuus veel kunagi läinud.
***
Maja 150 m2. Kui aasta arve jagada kuudele, tuleb keskmine 120 eurot kuus. Majas on 2 ahju ja pliit.
***
Maksame elektri eest kusagil 25 eurot kuus. Kuid kui kallineb, siis kallineb, ega lapsele ei ütle, et ta hommikumultikaid ei tohi vaadata ja söögitegemiselt ning pesupesemiselt ei saa kokku hoida.
***
52m2 korter. Talvel umbes 100 eurot, suvel 60-70 eurot. Korteris on keskküte, millele kulub umbes 130 eurot. Vesi boiler pealt (200 liitrine) ja esikus ning vannitoas on põrandaküte.
***
Elame kolmekesi 2-toalises korteris Õismäel. Elektriarve on keskmiselt 15 eurot kuus. Põhilise võtab elektripliit, 2 arvutit ja 3 telekat võtavad vähem. Oleme suht kokkuhoidlikud.
***
Aastaid oli aastane elektrikulu 19 000 kWh aastas. Elektriküttel eramu. Kui kWh hind juba kroonini tõusis, siis hakkasin meetmeid rakendama (boiler ainult ööseks kütma ja temperatuurialandused äraoleku ajaks), mõned aastad tagasi lisasin soojuspumba, plaanis veel teine soetada.
Viimasel aastal läks vist 13 000 kWh.

Arvan, et 10 aasta perspektiivis saavad olema vahelduvvoolu päikesepaneelid, suuremad tarbimised hakkavad seega jaotuma öö ja keskpäeva vahel, talviste pakasetippude katmiseks saab olema korralik Tulikivi ahi. Kui aastased küttekulud ei ületa umbes poolt kuupalka, siis ei tohiks nuriseda.

***
Olen siin Saksamaal elades tähele pannud, et kui eestlased on külas, siis keegi ei kustuta ei lampe, ei lülita televiisorit välja jne - ollakse harjunud kogu aeg elama sisselülitatud elektririistadega. Isegi televiisor ei jäeta siin stand-by peale, sest ka see riist võtab voolu ja ruumist lahkudes lülitad kohe valguse välja.

Täname vastajaid.