“Kuigi ideaalne oleks olukord, kus igal leibkonnal on kodus arvuti ja interneti püsiühendus, on see täna majanduslikel põhjustel utoopiline, ning me vaatame alternatiivseid võimalusi, kuidas inimestele internetile liigipääsu pakkuda,” ütles Vaata Maailma projekti juht Alar Ehandi eile. “Veel sel aastal plaanime Vaata Maailma raames luua 200–250 uut internetipunkti, ainuüksi Hansapank plaanib luua ligi 150 punkti.”

Ehandi sõnul on Eestis praegu umbes ligi 170 avalikku internetipunkti ning enamik neist just väljaspool suurlinnu. Turu-uuringute firma Emor viimase küsitluse andmeil kasutas Eestis internetti selle aasta esimese kvartali seisuga 32 protsenti elanikkonnast, mis on sama palju kui pool aasta tagasi.

“Mina usun, et see stabiilsus on tingitud mõõtmisveast, kohe kindlasti on kasutajate hulk suurenenud, küsimus on: kui palju,” rääkis aga Ehandi. “Näiteks Linnar Viik on oma meetoditel välja arvutanud, et tegelikult on internetikasutajate osakaal juba 38 protsenti, mina arvan, et umbes 34-35 protsenti.” Ehandi hinnangul kasvab internetikasutajate arv aasta lõpuks vähemalt 40 protsendini.

Vaata Maailma projekti eesmärk on jõuda kolme aastaga tasemele, kui internetti kasutab 75–80 protsenti Eesti elanikke, milleks mitu suurfirmat investeerivad kokku 250 miljonit krooni. Soomes kasutab praegu internetti 62 protsenti elanikest.

“Vaata Maailma projekti fookuses on neli valdkonda — teenused internetis, ligipääs internetile, inimeste suhtumine internetti ja koolitus,” rääkis Alar Ehandi.

“Neist esmajärjekorras oleme praktikas ette võtnud ligipääsu ja teenused, kuna ei ole mõtet tegeleda inimeste suhtumisega internetti ega demonstreerida igale kodanikule interneti väärtust, kui inimesel ei ole internetile füüsilist ligipääsu ega teenuseid, mis talle tegelikult vajalikud oleksid,” ütles Ehandi.

ASi MicroLink juhatuse liige Antti Aasma ütles, et Vaata Maailma raames avalike internetipunktide loomise projekti tarbeks tarnis MicroLink aprillis 20protsendise allahindlusega 124 arvutit, mille ülejäänud osa maksis kinni Hansapank.

“Tulemas on mitmeid projekte ja ühispakkumisi ka koos teiste Vaata Maailma projektis osalevate arvutitootjatega, kuid neid ei sooviks enne lõplike kokkulepete saavutamist kommenteerida,” rääkis Aasma. “Meie prioriteedid on avalike internetipunktide loomine ja erinevate projektide kaudu kodukasutajatele soodustingimustel internetivalmis riistvara soetamise hõlbustamine,” tutvustas Aasma.

Viimase Emori uuringu kohaselt oli koduarvuti ligi veerandil Eesti elanikest. “Meie eesmärk on anda endast parim, et see protsent jõudsalt kasvama hakkaks. Selle järgi on ka hea mõõta Vaata Maailma projekti edukust,” sõnas Aasma.

MicroLink investeerib Vaata Maailma projekti kolme aasta jooksul 15 miljonit krooni, mis läheb peamiselt arvutite ja teenuste allahindluste ehk saamata jäänud tulu arvel.

Projektis osaleva ASi Eesti Telefon meediasuhete juht Ain Parmas ütles, et praeguseks on ET paigaldanud avalikele internetipunktidele kümme soodushinnaga internetiühendust ning kavas on paigaldada ka internetikioskeid. “Kavatseme kinkida ka paberkandjal internetiaabitsa kõigile 5. klassi õpilastele üle Eesti, kokku ligi 22 000 õpilasele,” lisas Parmas.

Alar Ehandi lisas, et 15. ja 16. mail saavad Pärnus ligi kolmkümmend Eesti infotehnoloogia ja infoühiskonna valdkonna parimat spetsialisti ja suurimat visionääri, et ühiselt paika panna Eesti infoühiskonnaks arenemise kolme aasta kava.