Kasutatud autode müügi juhend ja meelespea on mõeldud kauplejatele, kes tegelevad kasutatud autode müügiks pakkumise, komisjonimüügi ja jaemüügiga, kuhu kuulub ka e-keskkonnas toimuv müük.

Meelespeas on viis punkti:

Tegevuskoht peab olema tähistatud
Tegevuskoht (automüügiplats/pood) peab olema tähistatud ettevõtte ärinimega ja avaldatud peavad olema selle lahtiolekuajad.

Auto peab olema ohutu
Juhul kui müüja ei too sõidukil välja puudusi, siis eeldatakse, et neid ei esine, ja sõiduk peab olema liikluses kasutamiseks ohutu.

Müüja peab ostjat teavitama, kui autol puudub kindlustus
Kui autol puudub liikluskindlustusleping ja kehtiv poliis, siis tuleb müüjal ostjat sellest enne proovisõitu teavitada.

Sularahas maksmisel peab teenindaja andma ostu tõendava dokumendi
Sularahas tasumisel peab teenindaja ostjale andma ostu tõendava dokumendi, millel on vähemalt:
1) kaupleja nimi või ärinimi ja tegevuskoha aadress;
2) müügikuupäev;
3) kauba hind ja tasutud summa.

Müüja vastutus
Müüja vastutab auto lepingutingimustele mittevastavuse eest kahe aasta jooksul alates auto ostu-müügilepingu sõlmimisest.

Juhendi ja meelespea koostamisel lähtuti tarbijakaitseseadusest, kaubandustegevuse seadusest, võlaõigusseadusest, toote nõuetele vastavuse seadusest, maksukorralduse seadusest, liiklusseadusest, liikluskindlustuse seadusest, jäätmeseadusest, kohtupraktikast ning järelevalve praktika käigus välja kujunenud seisukohtadest.

Nii kasutatud autosid müüvatel ettevõtetel kui ka nende töötajatel tuleb ennast nõuetega kurssi viia ja neid järgida. Sellistest kauplejatest, kes nõudeid ei järgi ja kahjustavad sellega tarbijate õigusi, annab tarbijakaitseamet üldsusele teada.

Juhend ja meelespea on kättesaadavad tarbijakaitseameti kodulehel nii eesti- kui venekeelsena.