Veebileht annab väikese ülevaate Lõuna-Eesti magnetitest, mida puhkuse ajal kindlasti vaatama sõita tasub. Osa neist on meile teada-tuntud, kuid väliskülalistele kindlasti huvipakkuvad. Pikemalt saab nendest lugeda SIIT.

Jõgevamaa
Kassinurme
Kassinurme voored on ühed Vooremaa suurimad. Tugevalt liigestatud Kassinurme oosmõhnastik paikneb samanimelise voore kõrgemas osas (kõrgeim koht ca 12 m üle merepinna, kõrgus ca 80 m).

O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum
Palamuse kihelkonnakoolihoone koos köster Aleksander Georg Nieländeri eluruumidega valmis aastal 1873, milles tegutses kool 1975. aastani.

Põltsamaa loss
Põltsamaa linnuse ehitamist alustati juba 1272. aastal, nelinurkse ringmüüri kuju on säilinud 14. sajandist. Linnus on elanud üle nii hiilgeaegu kui ka arvukaid rüüsteretki.

Vene vanausuliste piirkond
Vanausulised (staroverõ) on Vene Õigeusu Kirikust eraldunud usuline liikumine, mis ei tunnista 17. sajandil patriarh Nikoni poolt algatatud reforme õpetuses ja jumalateenistuse korras.

Vudila
Kogu pere mängumaa Vudila asub Kaiavere järve ääres umbes 7 hektarilisel maa-alal, Elistvere loomapargist vaid 1,7 km kaugusel. Vudila Mängumaa pakub tegevust väga mitmel rindel.

Põlvamaa
Eesti Maanteemuuseum
Postiteele, vana Tartu-Võru maanteel asuvasse, endisesse Varbuse hobupostijaama on rajatud Eesti Maanteemuuseum.

Mooste mõis
Mooste järve kaldal laiub Nolckenite suguvõsa poolt rajatud Mooste mõis, mis on Eesti üks hooneterikkamaid terviklikult säilinud mõisaid.

Piusa koopad
Piusa koobastik on Lõuna-Eesti üks kõige külastatavamaid turismiväärtusi. Unikaalsed kilomeetrite pikkused sammaskäigud on tekkinud 1920. aastatel klaasiliiva kaevandamise käigus.

Setomaa ja muuseumid
Eestimaa kaugeimas kagunurgas asub omapärane etniline piirkond Setomaa. Eriti põnev on Setomaal viibida siis, kui toimuvad setode kirikupühad, kirmaskid, Seto Kuningriigi päev, Seto leelopäevad jne.

Taevaskojad
Rahvasuus liigub ütlemine, et iga eestlase kohus on kordki ära käia Taevaskojas. Suur ja Väike Taevaskoda Ahja jõe ürgses orus on Põlva maakonna unikaalsed turismiobjektid.

Tartumaa
Eesti Lennundusmuuseum ja Eesti Põllumajandusmuuseum
Tartu linnas ja maakonnas kokku on üle 30 muuseumi. Maakonnas väärivad enim tähelepanu Eesti Lennundusmuuseum ja Eesti Põllumajandusmuuseum. Eesti Lennundusmuuseum tegutseb 2002. aastast.

Emajõgi ja Lodjakoda
Juba iidsetel aegadel tekkisid inimasulad just veekogude lähedusse. Tartu tekkele andis kindlasti tõuke siit läbi voolav Emajõgi, mis on läbi aegade olnud oluliseks kaubateeks.

Sibulatee
Sibulatee hõlmab Peipsi ääres sõbralikult koos eksisteerivat kolme kultuuri ning kahte rahvust. Siin on omavahel põimunud Eesti talupoja, saksa mõisniku ning vene vanausuliste kultuur.

Tartu Jaani kultuurikvartal
Tartu vanalinnas asuva Jaani kultuurikvartali moodustavad keskaegne Jaani kirik, Antoniuse gild koos õuega, Mänguasjamuuseum, Uppsala maja, Tampere maja, 19. sajandi linnakodaniku muuseum ning väiksemad kunstigaleriid.

Ülikooli kampus
Otse ülikoolilinna südames asub ülikooli kampus koos Tartu Ülikooli peahoone, mitmete õppehoonete, Toomemäe ja botaanikaaiaga. Tartu üheks vaieldamatuks pärliks on Tartu Ülikooli peahoone.

Valgamaa
Leigo järvemuusika
Leigo Järvemuusika on unikaalne festival terves Euroopas, kus kauni looduse ja sisuka muusika liit loovad ainulaadseid ja kestvaid elamusi.

Otepää talv
Otepää on Baltikumi tuntuim talispordikeskus, mille kaubamärgiks on Eestimaa talvepealinna tiitel.

Otepää Seikluspark
Maa ja taeva vahel pakub elamusi Otepää Seikluspark, mis viib sind seiklusele puude otsas: esimesed rajad on lihtsamad ja madalamal, viimased raskemad ning kõrgemal.

Pühajärve Spaa- ja Puhkekeskus
Endises taastusravikeskuses, millest on välja kasvanud kaasaegne ja hubane tervisespaa, saab abi valutavatele liigestele, leevendust mitmesugustele kroonilistele haigustele, pinges lihastele ning kuhjunud stressile.

Valgamaa lossid
1881. aastal valminud suursuguse punastest tellistest ehitatud Sangaste lossi härrastemaja on historitsismi uhkemaid näiteid Baltikumis

Viljandimaa
Heimtali mõis
Viljandist ca 7 km lähedale jääb Heimtali mõisakompleks, mille haruldus on tall-ringhoone. Selle maakivist välissein on jaotatud 16 tahuks.

Olustvere mõis ja park
Olustvere on üks paremini säilinud mõisakomplekse Eestis. Mõisa peahoone on ehitatud juugendstiili järgides. Teistest hoonetest on tähelepanuväärsed punastest tellistest karjaõu koos meierei ja väravatega, viinavabrik, sepikoda ning maantee ääres asuv ait.

Soomaa rahvuspark
Mitmekesine loodus, omapärane rippsilla- ja ühepuulootsikukultuur ning viis aastaaega on muutnud Soomaa rahvuspargi populaarseks nii loodushuvilisele rändajale kui lihtsale pühapäevamatkajale.

Viljandi linn
Üle seitsmesaja aasta vanune Viljandi võlub oma lihtsuse, vaikuse, kauni roheluse ja arhitektuuriväärtustega. Linnatänavatele lisavad võlu suured punased betoonist maasikad, kutsudes külastama Viljandist pärit naivisti Paul Kondase kunstikeskust.

Võrtsjärv
Kolme maakonna piiril asub Võrtsjärv, Eesti suurim siseveekogu (270 km²). Järve põhi läheb aeglaselt sügavaks ja vee temperatuur on suviti sageli üle 20 kraadi. Võrtsjärves elutseb üle 30 liigi kalu.

Võrumaa
Jaaniraotu Linnupark
Jaaniraotu talu asub Võru- ja Põlvamaa piiril Lasva vallas, vaid kiviviske kaugusel Meenikunno rabast. Talu linnupark kasvas välja peremehe armastusest lindude-loomade vastu.

Lasva veetorn-galerii
2009. aasta augustis valmis Lasva veetorni rekonstrueerimine – nüüd on see ökonoomse ja minimalistliku välisilmega, sisekujundus on see-eest väga efektne: esimese korruse põrandas peegeldava põhjaga valguskaev, klavertrepp, helipaagi (kunagise veepaagi) akustiline ruum, valgustus ja mööbel.

Rõuge ürgorg
10 km pikkune Rõuge ürgorg paikneb Haanja kõrgustiku loodeservas ja on kujunenud juba enne jääaega. Kõige sügavamates osades on Rõuge ürgorg ligi 75 m sügavune.

Tamula promenaad ja Kreutzwaldi muuseum
Võrus asub Eesti stiilseim rannapromenaad, mis arvestab nii Katariina allee ajaloohõngu kui ka erinevas eas ja huvidega inimeste soove.

Tornide maa
Torne on Võrumaal rohkelt. Nii avaneb Suure Munamäe vaatetornist suurepärane vaade Eestimaa loodusele. Torn valmis 1939. aastal ning selle kõrgus pärast rekonstrueerimist on 29,1 meetrit.

Hea lugeja, anna oma soovitus! Kirjuta sellest antud artikli kommentaarina.