Uute laenude kiirele kasvule vaatamata oli eluasemelaenuportfelli aastakasv veebruaris veel endiselt negatiivne. Eluasemeturu aktiivsuse jätkudes on aga tõenäoline, et eluasemelaenude maht pöördub lähikuudel pärast neli aastat kestnud langust taas püsivamale tõusule, teatas Eesti Pank.

Laenuintressimäärad veebruaris ei muutunud. Nii laenude baasintressimäärad kui ka marginaal püsisid jaanuari tasemel. Veebruaris välja antud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,5% ja ettevõtete pikaajaliste laenude oma 3,1%.

Ettevõtted võtsid veebruaris uusi laene ja liisinguid 8% rohkem kui mullu samal ajal. Pärast eelmistel kuudel sõlmitud ühekordseid suuri tehinguid väljastati veebruaris laene mõnevõrra mõõdukamalt. Ligi kolmandiku pikaajalistest laenuvahenditest võtsid kinnisvaraettevõtted.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht veebruaris ei muutnud ning nende osakaal laenuportfellis püsis eelmise kuu 3,3% tasemel. Vaatamata sellele, et käesoleva aasta alguses peatus probleemlaenude mahu vähenemine, jätkub järgnevatel kuudel tõenäoliselt siiski laenuportfelli kvaliteedi paranemine.

Laenuteenindamise võimet toetavad madalad baasintressimäärad ja laenuvõtjate paranenud rahaline seis. Probleemlaenude mahtu kahandab aga ka edaspidi eelkõige pankade poolt lootusetuks hinnatud laenude bilansist maha kandmine.

Laenu- ja liisinguportfelli aastakasv tõusis veebruaris 2,4%ni. Kasvutempo kiirenemise taga oli ettevõtete viimase aasta suhteliselt hoogne laenutegevus, mis tõi kaasa ärilaenude portfelli 6,3%lise aastakasvu.

Kuiseid muutusi mõjutas veebruaris hooajaliselt tagasihoidlikum laenude väljastamine. Seetõttu vähenes Eesti ettevõtete ja majapidamiste võetud laenude ja liisingute kogumaht kuu jooksul 27 miljoni euro võrra 14,7 miljardi euroni.

Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste maht kasvas aastaga 7%. Pärast 2012. aasta esimesel poole suhteliselt kiiret kasvu on hoiuste kasvutempo mõnevõrra aeglustunud. Peamiselt majapidamiste vahendite kasvu tõttu suurenes veebruaris kodumaise reaalsektori hoiuste maht 112 miljoni euro võrra, ulatudes kuu lõpus 8,6 miljardi euroni.

Välismaiste ettevõtete ja majapidamiste hoiuste osakaal hoiuste kogumahus püsis eelmise kuu 20% tasemel.