Rahandusministeeriumis valmiva kohalike omavalitsuste analüüsi arvutused näitavad, et kui omavalitsust hinnata viie näitaja põhjal — elanike arv, üksikisiku tulumaks elaniku kohta, eelarve maht, omatulude osakaal eelarves ilma laenude ja investeeringutoetusteta ning halduskulu elaniku kohta — peaks 86 omavalitsust oma tegevuse kohe lõpetama ning 95 valda-linna peaksid kindlasti teistega ühinema. Eestis on kokku 247 omavalitsust.

Iseseisva elu lootust antakse praeguse versiooni järgi vaid 20 omavalitsusele, neist enamik on suuremad Eesti linnad või Tallinna ümbruse vallad. Ülejäänud 46 omavalitsust saavad hinnanguna kirja, et nad on tugevad ja iseseisvad, kuid reitingu tõstmiseks tasuks kaaluda liitumist mõne teise omavalitsusega.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põikliku kinnitusel ei ole täpselt teada, millal otsustab valitsus lõplikult, kui palju omavalitsusi Eestisse jääb. “Eelkõige on vaja poliitilist kompromissi. Kõik sõltub omavalitsustest ja sellest, kuidas nad haldusterritoriaalse reformiga seotud plaane toetavad,” kinnitas Põiklik.