Laenu väljastamisel loeb piirkond päris palju.

"Tegemist ei ole teiste piirkondade diskrimineerimisega, vaid lihtsalt tehingute aktiivsus on Tallinnas kõige suurem ja siin on lihtsam anda õiglaseid hinnanguid turuväärtusele. Kuid ka Tallinna sees on erinevaid piirkondi, kus likviidsus on madalam ning kus tehingute hindamine on raskendatud," sõnas Tukk, märkides, et renoveeritud majja saab eluaseme madalama omafinantseeringuga.

Nõutav omafinantseeringu osa on madalam veel Tallinnas ja selle lähiümbruses ning suuremates linnades. Teistes piirkondades Eestis on nõutav omafinantseeringu määr kõrgem.

"Kulukamaks laen ei lähe, kuid soovime vanemate varade puhul suuremat omafinantseeringut. Pigem on oht, et vara enda ülalpidamise kulud suurenevad ja samuti võib ühistu otsustada kapitaalselt maja renoveerima hakata. Sellisel juhul tuleb kõigil korteriomanikel sellest projektist osa võtta, mis väljendub igakuisel laenumaksel, millest maja renoveeritakse," rääkis Tukk.

Loeb siiski eelkõige kliendi maksevõime.

"Laenu andmisel on eelkõige oluline klient – missugune on tema senine maksekäitumine ning kas tema sissetulekud ja väljaminekud võimaldavad kohustusi juurde võtta. Seejärel vaadeldakse ostuobjekti, mille puhul jälgitakse kinnisvarahindajate poolt koostatud hindamisakte, kus on eraldi välja toodud objekti asukoht, vanus, renoveerimistase jms näitajad," ütles Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.