Hiiglaslikku samagonniaparaati meenutav veepuhastusseade kujuneb Eesti Nokiaks, kui koostöölepinguks valmistuvatel elektroonikatööstusel Estel, Tallinna Tehnikaülikoolil ja Eesti Põlevkivil õnnestub töötav prooviseade tooteks arendada, teatasid ühisprojekti osalised reedel.

3–4 miljonit krooni maksev arendusprojekt loob 50 uut töökohta, millest ligi pooled on insener-tehnilised. Suvel prooviseadet Moskvas messil näidanud Estelil on tosin eeltellimust Venemaa ja Ukraina ettevõtetelt.

Juba aasta pärast suudavad koostööpartnerid pakkuda Narva Elektrijaamadele seadmete kompleksi, mis puhastab kogu elektri tootmiseks vaja mineva vee, ütles Tallinna Tehnikaülikooli elektriajamite ja jõuelektroonika instituudi direktor Jüri Joller. “Selleks, et praegusest 50-liitrise tunnitootlikkusega prooviseadmest jõuda 100kuupmeetrise tootlikkusega tööstusliku seadmeni, kulub plaanipärasel finantseerimisel aasta,” selgitas Joller.

Estel peab lisaks energeetikutele oma võimalikeks klientideks näiteks Kundasse kavandatavat tselluloositehast või Õismäele sarnaseid elamurajoone. Tunduvalt suurema tarbimise jaoks nõukogude ajal ehitatud tehnovõrkudes seisev vesi muutub halvaks ning majaomanikud hakkavad varem või hiljem mõtlema veepuhastusseadmete soetamisele, rääkis ASi Estel juhatuse esimees Sergei Frolov.