Sellisele järeldusele tuli audiitorfirma Ernst & Young (E&Y), kes majanduslehe Forbes Global palvel võrdles 48 maailma riigi maksukoormuse muutumist aastail 2000–2004. E&Y koostas nn maksuviletsusindeksi, kuhu on võetud riikide ettevõtte ja üksikisiku tulumaks, omandimaks, tööandja ja töötaja sotsiaalkindlustusmaks ning käibemaks.

Venemaa, kus ettevõtte ja üksikisiku tulumaks on vastavalt 24 ja 13%, on oma maksukoormust vähendanud 33,9 protsendipunkti võrra, mis annab talle indeksis 90,6 punktiga paremuselt 13. koha. Eesti on 103 punktiga 18. kohal, kuid jääb tahapoole nii 16. kohal olevast Leedust (97,0) kui 14. kohal paiknevast Lätist (91,1). Eesti positsioon võib lähiaastail paraneda, kui valitsus viib ellu kavandatud tulumaksu alandamise plaani, ütles E&Y maksuspetsialist Seija Karttunen.

Üllataval kombel on Venemaa järel suurim maksude alandaja olnud Saksamaa, mis mäletatavasti on püüdnud avaldada Euroopa Liidule survet maksupoliitika ühtlustamiseks. Saksamaa on alandanud üldist maksukoormust 30,5 punkti võrra ning on 112,5 protsendipunktiga tõusnud 26. kohale. Ehkki Saksamaal on ettevõtte ja üksikisiku tulumaks endiselt üsna kõrged, vastavalt 26,5 ja 44%, on ülejäänud maksud suhteliselt madalad.

ELi uutest riikidest on kõige järsemalt oma maksukoormust vähendanud Slovakkia, mis langetas korraga nii ettevõtte kui üksikisiku tulumaksu vastavalt 25-lt ja 38 protsendilt 19-le. Endiselt kõrge sotsiaalkindlustusmaks jätab ta 106,9 punktiga 21. kohale, seega umbes Balti riikide tasemele. Uutest riikidest suurima maksukoormusega püsivad Sloveenia, Tšehhi, Ungari ja Poola, kus maksukoormus on Soome ja Taani tasemel.