Kõigi kolme mänguasjade müük on peatatud, nukukäru on turult tagasi kutsutud, teatas amet.

Mänguasjad, mis on ohtlikud ja mille müük peatati:

* Kotryna OÜ kauplusest Cipollino (aadress Paldiski mnt 102, Tallinn) võeti testimiseks nukukäru no 886A, mis TÜV Eesti OÜ testimistulemuste kohaselt osutus lapsele ohtlikuks:

- Lämbumisoht, kuna eraldusid väikesed osad;

- Sõrme takerdumise oht toru otsaavasse ja sõrme sisselõikamise risk;

- Löögi oht peapiirkonda, kuna lukustusseade ei vasta nõuetele;

- Keha muljumise oht, kuna käru konstruktsioon ei ole nõutud tugevusega.

Kotryna OÜ-le koostati ettekirjutus toote müügilt kõrvaldamiseks ning toote tarbijatelt tagasinõudmiseks.

* AS Prisma Peremarketi Kristiine Prismast võeti testimiseks väikelaste mänguasi Järelveetav koer. Terviseameti laboris testimise käigus mänguasi purunes ning eraldusid väikesed osad. Seega on mänguasi väikelastele ohtlik, kuna väikeste osade suhu sattumisel võib laps lämbuda.

Prisma Peremarket peatas toote levitamise alates toote testimisele võtmisest ning testimistulemuste teadasaamisest tagastas mänguasjad maaletoojale (OÜ Kirkland).

Mänguasi, mis ei vastanud nõuetele kuid ei ole ohtlik

Pirita Selverist (Selver AS-st) võetud mänguasi Sport Game viskemäng, mis koosneb kahest krõpsuga kaetud plaadist ja tennisepalli sarnasest pallist, osutus puudusega kaubaks, kuna mänguasjal on ebameeldiv terav naftasaaduste lõhn. Toote testimisel Terviseameti keemia kesklaboris tuvastati sealt järgmised ained: tolueen, etüülbenseen, ksüleenid, naftaleen. Eraldunud ainete kogused olid küll väikesed, kuid ei saa välistada, et tundlikemal lastel (allergikud, astmaatikud jne) võib mänguasjaga mängimine kutsuda esile tervisehäireid. Selver AS võttis nimetatud mänguasja müügilt ning tagastas maaletoojale Silasko OÜ. Ka maaletooja lõpetas mänguasja levitamise.

Mänguasjad, mis vastasid nõuetele ehk on korras

AS OG Elektra Tapa kauplusest (Jaama 1, Tapa) võeti testimiseks väikelaste mänguasi - eeslükatav helikopter väikeste osade olemasolu kindlakstegemiseks. Laborikatsetuste käigus mänguasi ei purunenud ja väikesi detaile ei tekkinud.

Anaimar OÜ kauplusest Pöialpoiss (Jaama 1, Tapa) võeti testimiseks mänguasi - Kõrin kummiloomaga. Terviseameti laboris uuriti ftalaatide sisaldust mänguasjas. Nimetatud mänguasi ftalaate ei sisaldanud.


Tarbijakaitseamet soovitab lastele mänguasju ostes järgida pakendile märgitud vanuseskaalat ning valida lelu vastavalt lapse vanusele!

  • jälgige, et mänguasjal oleks CE märgistus;
  • lugege müügipakendil olevaid soovitusi ja hoiatusi ning mänguasjaga kaasasolevaid kasutusjuhendeid;
  • väikestele lastele ei sobi väikseid osi sisaldavad mänguasjad, kuna nad võivad sattuda suhu ja laps võib need alla neelata või võivad need sattuda hingamisteedesse;
  • ärge ostke teravate servade ega äärtega mänguasju.
  • vaadake hoolikalt, et mänguasja nööbid, silmad, ninad, nöörid, juhtmed ja muud väljaulatuvad osad oleksid tugevalt kinnitatud ja vastupidavad ning et nendest tuleneda võiv oht on minimaalne.
  • vaadake, et mänguasja õmblused ja kinnitused oleksid kvaliteetsed ja vastupidavad.
  • jälgige, kas sõitmiseks mõeldud mänguasjad on varustatud lihtsalt kasutatava ja ohutu pidurdussüsteemiga.
  • olge skeptilised kunstmaterjalide suhtes. Kui võimalik, eelistage naturaalseid materjale, sest lapsed on tihti allergilised kunstainete suhtes.
  • jälgige, et mänguasi ei teeks liiga suurt lärmi, sest tugeva müraga mänguasjad võivad kahjustada kuulmist.
  • et mänguasja puudutades ei tekiks lapsel põletuse ega elektrilöögi ohtu, ei tohi mänguasja toiteallika nimipinge ega ühegi osa pinge ületada 24 volti.
  • olge eriti tähelepanelikud, kui ostate mänguasja turult, kioskitest või mõnest muust ajutisest müügikohast.