Aga mis mees see Ville Jehe siis on, kelle juhitava portaali ostis suurärimees Hans H. Luik eelmisel nädalal pea miljardi krooni eest. Kinnisvaraärimees? Peatoimetaja? Disainer? Kunsti- või äriinimene? Või hoopis spordimees? Tegeleb karatega, sõidab motikaga, pildistab hoolega…, tõeline renessanssi-ajastu mees — luuletab-spordib, teeb miskit veel. Keskkooli lõpetas kuldmedaliga, ma ei imestaks, kui ta mängib mingit pilligi.

Testid soovitavad Jehel sama kurssi jätkata

Niisiis, mis mees on Ville Jehe? Äkki on abi tema käe all viimase kolme aastaga kümme korda kallimaks muutunud portaalist? Saadan Jehele lahendamiseks mõned Delfi testid: kas langed kiiresti stressi? kas keskeakriis koputab uksele? kas sa üldse oskad puhata? Ja lõpetuseks ühe täiesti tavalise kutsesobivustesti, samuti Delfist.

Vastuse, veidi puikleva, kuid siiski mänguga kaasa tuleva, saan juba mõne tunni pärast, südaööl. “Paljud küsimused ei andnud üldse normaalseid variante, aga siiski,” nendib Jehe ning annab teada, et sai stressitestis 14 punkti, testi koostaja soovitab tal oma kursile truuks jääda, kuna see on õige.

Samuti sai Jehe teada, et keskeakriis teda veel ei ähvarda ning et ta oskab lõdvestuda, puhata ning oma tööst välja lülituda küll.

Kutsesobivustestist selgub, et Jehe ametivalik on õige — selle testi koostaja arvates sobib talle tippjuhtimine. Eks arvata võiski, et kahjumis portaalist pea miljardikroonise teinu on oma ameti üsna täpselt valinud. “Ma muide ei teinud seda üksi, mul on meeskond ka,” veeretab Jehe osa õnnestumisest teiste kaela.

Veel pinnin Jehelt välja, et Delfi-debiilikut ta siiski otseselt ja isiklikult ei tunne, kuid teab, kust see fraas pärineb: “Mõiste tuli kunagi kasutusse ühelt kommentaatorilt, kellele ei meeldinud teatud artikkel — sealt see ringlema läks, ilus riim ju,” ütleb Jehe ning lisab, et see pole neil seal Delfis üldse valulik teema. “Võtame seda naljana.”

Kerge naljana võtab Jehe ka Tallinna vastu kohtus käimist, millest keskerakondlik Kesknädalgi korduvalt kirjutas. “Kohtuasi linnaga on ka pikk ja naljakas lugu sellest, kuidas üks egiptlane püüdis Müürivahe tänaval ühistult kaupluseruume kavaluse ja pettusega üle võtta,” kommenteerib Jehe. “Ebaõnnestunult.”

Noorena kõik hobid omal nahal läbi proovitud

Kuid siiski, hirmsal kombel tahaks sildistada, mis mees see Jehe siis ikkagi on? On tal ehk mingi kindel hobi? “Noorena proovisin läbi enam-vähem kõik, ujumine, koorilaul, ammulaskmine, korvpall, võrkpall, võistlustants kuni A-klassini välja, džuudo, aikido, ka jooga…,” kirjutab juba 14 aastat vaid taimedest toitunud Jehe ning lisab, et suvel harrastab ta purjelauaga merel käimist.

Vanema õe eeskujul keskkoolist kuldmedal

Meenub, et kui aastat poolteist tagasi kirjutasin portreelugu Sandor Liivest, siis selgus, et Jehe-Liive käisid koos metsas tsiklitega sõitmas, kas see harrastus on hääbunud?

“Ei ole hääbunud, kuigi värskel lapsevanemal on nüüd selleks vähem aega, mul on kaks mootorratast, ühega käin suvel tööl, teine on enduro, millega käin metsas sõitmas mõnel nädalavahetusel,” vastab mees, kes lõpetas vanema õe eeskujul keskkooli kuldmedaliga.

“Viide õele on kohane,” kinnitab Jehe ning selgitab, et kuna õppis kodus vähe, sest armastas rohkem trennis käia või sõpradega ringi joosta, siis lubas õele, et saab ka kulla. “Tegin ära pigem jonni pärast ja ega see raske ka polnud. Kodused tööd tegin enamasti vahetunnis enne tunni algust.”

Spordi- ja ärimees on ühtlasi taibu? Et ongi renessansi-ajastu mees?

“Mis puutub renessanssi, siis hiljuti üks tuttav ütles sama, aga pärast seda, kui sai teada, et ma Saaremaa suvekodu oma kätega ehitan (kanalisatsioonist elektrini). Mulle tõesti meeldib osata ja ise teha,” ütleb teismelisena vanavanemate kasvatada jäänud Jehe ning lisab igaks juhuks: “Vahel lähen tööle tõukerattaga ja vahel ööbin sõpradega metsas lõkke ääres.”

Ning, last, but not least, Jehe Äripäevas ilmunud artikkel “Uus majandus vajab uut tüüpi juhte firmadele” (ÄP, 28.05.2001) on eesti keele kõrgtaseme testi käsiraamatus (REKK 2002).

Kaks suurt kirge: disain ja idamaised võitluskunstid

Kui kõrvalolevast portreeloost võib jääda mulje, et Ville Jehe lendleb teemalt teemale ning pikemalt millelgi ei peatu, siis on see sügavalt ekslik, tal on vähemalt kaks suurt kirge — idamaised võitluskunstid ja disain.

Mõlema kirega tegeleb Jehe süvitsi ning kui huvi karate vastu on viinud Jehe Eesti meistritiitlini, siis huvi disaini vastu viis Tehnikaülikooli lõpetanud Jehe Kunstiakadeemiasse.

Muide, ka Ville tekstiilikunstnikust abikaasa Ülle kirg on idamaised võitluskunstid.

Kõik ideed maha niitev Disainkombain

Nii Ville kui ka Ülle kuuluvad rühmitusse Disainkombain, mis on nende enesemääratluse kohaselt “isevärki masin, mis niidab maha kõik ettejäävad ideed. Igapäevased asjad meie ümber saavad läbi kombainimise uue funktsiooni”.

Disainkombain pälvis mullu aasta noore tekstiilikunstniku tiitli!

“See oli Haapsalus korraldatud näituse eest. Mina ja Aadam sattusime sinna oma kaasade kutsel, kes tõesti ongi tekstiilikunstnikud. Kuna koostöö sujus, siis plaanime sel sügisel järgmise näituse teha,” räägib Jehe.

“Tekstiilidega ei pruugi palju seotud olla, nagu ka eelmisel korral.”

12aastasest peale koos võitluskunstidega

Oma teise, õigupoolest esimese kire, karatega alustas Ville aga juba kaheksaselt, kuid kuna vahepeal oli karate keelatud, pidas Villegi väikese pausi, 12selt alustas treeninguid uuesti.

“Sellest ajast pole ilma võitluskunstideta enam saanud,” nendib ta. “Ülikooli ajal olin 3 aastat Eesti koondises, kahel korral olen olnud Eesti meister karate katas. Hiljem võtsin kõrvale kobudo, nüüd kendo ja iaido.”

Ja kui see kellelegi midagi ütlema peaks, siis Jehel on 2. dan kendos ja 1. dan wadoryu karates.

“Sul on õigus, pealiskaudselt ma millegagi ei tegele, mitte millegagi. Vähemalt selles elus mitte,” kostab Jehe.

Aivar Lepp: imeline mees
Aivar Lepp
klassivend, Eesti Loto juhatuse esimees

Imeline mees, multitalent, kõik, mis ta ette võtab, on osutunud üliedukaks, ja see on tal olnud nii juba kooliajast, ütlesin talle seda ükspäev ja siis ta ise ütles, et sa pole mul teistest asjadest midagi kuulnud ilmselt (naerab), aga igal juhul suurtes asjades on nii, kas spordis või muu. Üks oluline märk on see, et ta on suutnud aus ja puhas ja eetiline olla. Ei, ühtki hüüdnime küll ei meenu, midagi pikaajalist kindlasti ei olnud. Las ma mõtlen, kogu kooliaja ja ülikoolis ka, 16 aastat õppisime koos!

Sandor Liive: väga mitmekülgne tegija
Sandor Liive
sõber, Eesti Energia juhatuse esimees

Tean Villet 90ndate algusest, mil ta oli tolleaegse kinnisvarabüroo Mendelson & Co staarmaakler. Villet iseloomustavad kindlasti sõnad väga mitmekülgne tegija. Lisaks edukale ettevõtja ja juhikarjäärile on ta väga mitmekülgsete huvidega alates idamaa võitluskunstidest ja lõpetades motikaga metsas müttamisega. Kui midagi teeb, siis põhjalikult ja taotleb vaid parimat. Igal alal, millega kokku puutunud, tekib tal palju mõtteteri, mida lahkelt ka teistega jagab. Väga osav suhtleja ja pidude hing. Temaga ei hakka kunagi igav.

Abikaasa Ülle: kooselu temaga on turvaline, kuid seiklusterohke

Ville on väga harmooniline isiksus, ta kulgeb selles maailmas justkui üks “vana hing”, kellel on vastus kõigile tähtsamatele küsimustele elus.

Kooselu temaga on ühtaegu väga turvaline, kuid samas ka äärmiselt seiklusterohke.

Tema lapsed on tulevikus kindlasti väga õnnelikud, kuna Villel on imepärane oskus kinkida kõigile oma lähedastele “tiivad”.