Jahimeestele tähendab ulukiliha kodumaise suurkäitleja olemasolu jätkuvalt võimalust eksportida metsloomaliha ning katta jahindusega kaasnevaid kulusid, sest nende kümneaastane partner Lätimaal jäi euronõuetega jänni ning oli loa puuudmise tõttu sunnitud mullu oma äri lõpetama.

Ligi kaks aastat tagasi liha käitlemisega alustanud Villem Lihakaup sai ekpordiloa, mis lubab ühisturu riikidesse müüa põdra-, hirve- ja metskitseliha, kätte alles selle aasta veebruaris. “Eurobürokraatia tõttu oli firma aastavahetusel hinge vaakumas,” tunnistab Villem Lihakaup nõukogu esimees ja põhiomanik Vallo Paal. “Eurotunnustuse viibimise tõttu polnud raha, et jahimeestele kokkuostetud loomade eest tasuda.” Paali kinnitusel on võlad jahiseltsidega nüüdseks likvideeritud ning võlg Riigimetsa Majandamise Keskusega ajatatud.

Ulukiliha töötlemine, pakkimina ja külmutamine annab Villem Lihakauba käibest kuni veerandi, lõviosa tuleb veise-, sea- ja vasikaliha käitlemisest. Ulukiliha on ettevõtte jaoks hooajatoode, millega tegeldakse jahihooajal ehk peamiselt sügisel. Üle 90 protsendi mullu varutud ulukilihast moodustas põdraliha. Jahimehele maksti põdra rümba kilo eest keskmiselt 37 krooni. Jahiloomade varumise ja töötlemise eest vastutab ettevõtte juhataja ja omanik Kalev Villem.

Umbes 10.000 jahimeest ühendava Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Andres Lillemäe ütleb, et Villem Lihakauba ekspordiluba annab jahimeestele võimaluse jahindust edasi arendada. Seda enam, et varasem koostööpartner Lätist kaotas eelmisel aastal tegevuslitsentsi ning jahimeestel endil pole nii palju raha, et euronõuetele vastav tööstus rajada.