Mees, kes kõik hanked võidab

Ehitusettevõtjale ja Võru linnavolikogu liikmele Meelis Munskile pole pärast Reformierakonnaga liitumist riigihangete võitmises enam Võrus vastast.

“Aga kirjutagi minust kui fenomenist,” pakub Munski telefonis. Tõepoolest, kuidas võikski teda kui viimaste aastate pea kõikide ehitushangete võitjat teisiti käsitleda? Aastatel 2001 kuni 2003 kuulutas Võru linn välja viis ehitushanget kogumaksumusega 12,7 miljonit krooni. Tollase Isamaaliidu kohaliku piirkonna esimehe Munski ettevõte Semuehitus ei võitnud neist ühtki. 2004. aastal astus Munski Isamaaliidust välja ning liitus Reformierakonnaga, kes tänu sellele Võrus võimule tuli.

Aastatel 2004 kuni 2006 veebruar kuulutas linn välja seitse hanget kogumaksumusega 60,1 miljonit krooni. Munskile kuuluv Semuehitus võitis seekord neist kuus, maksumusega 49,9 miljonit krooni. Lihtsustatult võib öelda, et erakonnavahetus tõi Munskile 50 miljonit krooni. Mullu toetas Munski Reformierakonda 170 000 krooniga.

Loo muudab pikantsemaks tõik, et viimase, Võru kesklinna pargi renoveerimise hanke võitis Semuehitus ülitäpselt, pakkudes teiseks tulnud haljastusfirma pakutust 0,43%, ehk 30 900 krooni vähem!

Võru reformierakondlasest linnapea Ivi Eenmaa teemat kommenteerida ei soovi. “Jah, kahjuks on nii, et linnapea ei saa sel teemal rääkida, sest ta pole lihtsalt kursis asjaga ja on üldse väga hõivatud inimene,” teatab linna avalike suhete juht Keiu Ruus. Abilinnapea Mäidu Helistvee kostab aga, et miks mitte tunda rõõmu, kui võrokesed suudavad vastu hakata oma valdkonna teistele tegijatele. “Linnavalitsus teeb omalt poolt kõik selleks, et kohalike firmade konkurentsivõimet suurendada,” väidab Helistvee.

Võru linnavolikogu endine esimees, riigikogu liige Ivari Padar ütleb teemat kuuldes, et siin ei ole midagi kommenteerida. “Ta on ettevõtja ja seisab oma ettevõtte eest, ega ta muidu ju volikogus istuks,” ütleb telefonis kuuldavalt muigav Padar. “Kui mina olin volikogu esimees, siis oli kisa, et hanked ei lähe sinna, kuhu vaja!”

Aga kohalikele annab ta ju palju tööd? “Selles suhtes on nii, et ühelt poolt on positiivne, et annab kohalikele tööd, aga seadused on Eesti vabariigis kõigile võrdsed, jah, ka kohalike jaoks,” naerab Padar juba laginal ning lisab, et kui inimesse suhtub ta Munskisse positiivselt.

Lugu tehes lootsin sinisilmselt, et leian Munski vaenlased lihtsalt üles — pole ju raske arvata, et linna teised ettevõtjad ja vanad erakonnakaaslased tema peale vimma kannavad. Kõige loogilisem valik — isamaaliitlane ja ettevõtja — Urmas Johanson kostab aga telefonis, et üks asi on poliitika, teine asi on ettevõtlus, kolmas asi on veel eraelu.

“Ei, ma ei oska ennustada, kuidas ma sel juhul käituks (kui erakonnavahetus tooks miljoneid hanketulu — toim.), see on konksuga küsimus. Aated on ka tähtsad, aga kui reaalsus ikka kätte tuleb …,” muigas Johnny bensiinijaamade- ja kauplusteketi omanikeringi kuuluv Johanson. Mitmed inimesed loobusid kommentaaridest sootuks.

Munski teatab telefonis, et juba ootas kõnet. “Mitmed inimesed on mulle öelnud, et Äripäev kirjutab minust artiklit. Aga mul on ükskõik, ma ei ole edev, mul pole midagi varjata.”

Sajaprotsendiliselt Munskile kuuluv AS Semuehitus teenis mullu esialgsetel andmetel ligi 80 miljoni kroonise käibe juures 4-5 miljonit krooni kasumit. Dividende tahab Munski sel aastal välja võtta kusagil paar miljonit.

“Paar milli ikka — millest minagi elan, mul on palk ju tavaline minimaalpalk, tulu võtan dividendidena välja, palk on mul äkki 10 000 brutopalk … 2004. aasta eest võtsin eelmisel aastal dividende välja miljon kakssada tuhat või nii.”

Juriidiliselt on kõik taas korrektne ehk j.o.k.k. Riigikontrolli pressiesindaja kinnitusel pole neile Võru linna hangete kohta mingeid signaale laekunud.

“Tehke, inimesed, ärge vinguge!”

Kohtumise sissejuhatuseks teatab Meelis Munski, et teema kommenteerimine ei paku talle huvi. “Ma ei ole üldse seisukohta võtnud, see on nii imelik, minu jaoks on see nii pseudoasi, et … Ma ei saa aru, mille jaoks ma pean vastulause andma, ma ei tunne, et ma midagi halvasti oleks teinud.”

Nojah, ma ju kirjutangi, et Munski läks Isamaaliidust ära, pärast seda linnavalitsus vahetus ja Munski firma võitis 60 miljonist kroonist 50.

1996 kuni, ütleme, 2005 on ju Võru linn üldse kokku umbes 50 miljoni eest ehitanud, ei ole saanud mina ehitada, ei ole saanud keegi ehitada, linn on suhteliselt vähe investeerinud linna arengusse.

Miks meie oleme tõsiselt suuri hankeid võitnud, on see, et me võtame seda ülitõsiselt, teeme kas või omahinna lähedase hinna või hävime natukene, et saada oma CVd pikemaks.

Aga selle pargi hankega, pakkusite ainult 30 000 krooni odavamalt kui järgmine pakkuja?

Nojah, aga ega mina ju ei tea, mida teised pakuvad, avamise ajal alles. Keegi pakkus meist ka odavamalt, mingi kolmas firma, aga ta ei kvalifitseerunud, ma ei teagi miks.

Aga see on ju kohutavalt väike vahe?

On jah, aga riigihange on ju selline, et pannakse registrisse üles ja seal öeldakse kohe ju tingimused ära, et kas võidab odavaim pakkumine või on ta punktide peale mängitud.

Praegu on ehitushinnad suhteliselt ühtlaseks läinud. Näiteks see pargi hange, me võtsime tavalise hinna, imestan, et kõik need hinnad ühte auku kukkusid. Kesklinna gümnaasiumi võitsime teiste ees, mingi 800 000 oli järgmine pakkumine peale meid (hange 6,5 miljonit krooni — toim.) ja kui keegi hakkab väitma, et me oleme hanke käigus linnalt mingit raha juurde saanud, siis see on küll vale, meie käest osteti juurde ainult neid töid, mida hankes üldse ei olnud, aga mida väga oli vaja ära teha — projekteerimisvead ja need igasugused värgid, noh.

Aga mis selle Kandlega (Võru kultuurimaja Kannel — toim.) oli, teil oli seal ju kõige kallim pakkumine, keegi pakkus isegi miljon odavamalt?

Selle Kandle põhihange kuulutati ju niimoodi välja, et hanke dokumendid olid kokku pandud minu praegu suurima oponendi Andres Kõivu poolt, Kõiv oli siis abilinnapea. Väita seda, et Reform on nüüd mõjutanud neid asju, see on vale — Reformi linnapea oli küll, aga see haldusala oli varem ju Isamaaliidu juhtida. Ja Kandle hange oli niimoodi üles ehitatud, et küsiti nii esimese etapi kui teise etapi Kandle maksumust. Ja see esimene etapp oli väidetavalt K&H-l miljon krooni odavam, aga teine etapp oli nii palju kallim, et kokku oli meie pakkumine hoopis odavam.

Kas K&H isegi vaidlustas selle, küll edutult?

Jah. Meie võimalus mingit hanget mõjutada, mis siis, et ma olen volikogu liige, on praktiliselt null protsenti. Volikogu majanduskomisjon ei ole minu teada neid üldse arutanudki. Majanduskomisjoni esimees olen ma olnud kas neli või viis aastat, ma ei ole täpset statistikat pidanud. Võru linnas ei ole majanduskomisjon kunagi olnud selline koht, kus sa saad enda kasuks midagi mõjutada, Semuehitusele kuulub ju kinnistuid ja kui toimub meie detailplaneeringu kinnitamine, ma ei ole isegi siis hääletanud.

Te olete end alati taandanud?

Jah. Ma ei kujuta ette, kuidas teha riigihankel pätti, see on suhteliselt raske. Milles edu pant on olnud, on see, et no ma olen ju nullist alustanud. Ühtki asja ma ei ole erastanud, ma olen ise üldse ilma igasuguse ehitushariduseta, ja üldse ilma igasuguse kõrghariduseta, õhtukeskkooli lõpetanud vant, lihtsalt ühel hetkel mõtlesin, et nüüd ma hakkan ettevõtjaks.

Lihtsalt hakkasite ettevõtjaks?

Mul on visioon alati tugev olnud, ja ma olen ju ilma vanemateta kasvanud, ema suri, kui ma olin seitse, ja isa suri, kui ma olin viisteist. Ma läksin gaasianalüsaatorite tehasesse tööle, ma olen juba 21 aastat tööd teinud, ma arvan, et siin on paljudele küsimustele vastus — ma olen lihtsalt töömees.

Ma mäletan, et üheksakümne kuuendal aastal töötas meil juba mingi 90 inimest. Ja sellel ajal olid kõik KEKid ja MEKid ja TREFid olemas, juba siis ütlesin mina oma inimestele, et meie tulevik ja võti on riigihanked.

Aa, te siis keskendusite riigihangetele?

Me õppisime siis hästi korrektselt pakkuma ja dokumente vormistama ja see ei olnud tollel ajal üldse mingi in tegevus. Enamik firmasid, mis Võrus on, on kõik endiste veneaegsete juhtide tehtud, mina olen ainuke, kes üldse selle süsteemi väliselt on tulnud. Ja meie siis tookord juba keskendusime riigihangetele, keegi ei viitsinud ega tahtnud täita neid tingimusi, aga meie õppisime hästi korrektselt toimetama, see oligi võti.

Aga ikka süüdistatakse?

Ükskõik missugune hange Võru linnas ei ole olnud, alati on netikommetaarides sõimatud Semuehitust, et me teeme sohki. Kõigile jääb pidevalt ette, et Semuehituse omanikul Meelis Munskil on suur maja ja … Aga see on kõik mu oma raha eest, ma olen maksnud endale palka, dividende ja … Maad ostsin 28 hektarit kunagi üheksakümne kuuendal aastal, maksis mingi 70 000 krooni. Seda müüdi kaks aastat, igaüks oleks võinud osta. Nüüd ütlevad, et sul on seal kümme miljonit krooni, aga ma ise tegin, möllasin ise seal, käed mudased … Mulle lihtsalt meeldivad taimed, mulle meeldib loodus. Nüüd sõimatakse, et Munskil on pargi tegemiseks kogemus küll, et ta on omale sinna pargi rajanud, aga jumal hoidku, tehke, inimesed, ärge vinguge!”