Esmaspäeval avalikustas Warren Buffett kõik oma tuludeklaratsioonid ja taaskordas soovi, et ka presidendiks pürgiv Donald Trump teeks sama.

„Ta ei ole minu tuludeklaratsioone näinud, ma avalikustan need,“ teatas Buffett pressiteates. „Ma olen igal aastal alates 1944. aastast, kui olin 13-aastane, maksnud föderaalset tulumaksu.“

Buffett on juba kuid võidelnud Trumpiga, et ta avaldaks oma tuludeklaratsioonid. Trump puges väite taha, et maksuamet uurib tema tuludeklaratsioone, mistõttu ta ei saa neid avalikustada. Buffett vastas, et maksuamet uurib ka tema tuludeklaratsioone, kuid ta on valmis mistahes ajal ja kohas oma tuludeklaratsioonid avalikustama kui seda teeks ka Donald Trump ja lasta siis rahval küsida küsimusi tuludeklaratsioonide kohta. Seda ei ole juhtunud.

Buffett teatas, et maksis 2015. aasta 1,85 miljonit dollarit föderaalset tulumaksu 11,6 miljoni dollariliselt tulult. See teeb efektiivseks föderaalse tulumaksumääraks 16%. Enamuse Buffetti 65 miljardi dollarilisest varandusest moodustab kontrollosalus Berkshire Hathaways. Ettevõte ei maksa dividendi ja Buffett on palunud aastakümneid, et ettevõtte nõukogu ei tõstaks tema 100 000 dollarilist aastapalka. 86-aastane miljardär on aastaid annetanud oma varandust heategevaks otstarbeks. Buffett annetas mullu heategevuseks enam kui 2,8 miljardit dollarit.

Trumpi kampaania pressiesindaja Jessica Ditto keeldus kommenteerimast Buffetti öeldut, et Trump ei karda tegelikult maksuametit, vaid kardab valijaid.

Trump rikkus ligi 40 aastat kestnud traditsiooni, mille kohaselt kõik presidendiks pürgijad avalikustavad oma tuludeklaratsioonid. Ta eelistab oma maksuasjade kohta infot valijatega mitte jagada.

Kogu tuludeklaratsioonide avalikustamine heidaks valgust, kus kohast Trump tulu saab, samuti infot annetuste kohta ja võimalike makse vähendavate strateegiate kohta. Samuti avalikustaks see info, kas Trump on saanud välismaalt tulu ja kas tal on välismaal pangakontosid.

Pühapäevases debatis tunnistas Trump esmakordselt, et kasutas 916 miljoni dollarilist aastakahjumit edaspidi föderaalse tulumaksukohustuse vältimiseks. Ta ei öelnud kui kaua ta on sedasi vältinud maksukohustust.

„Ma avalikustasin oma tuludeklaratsioonid,“ ütles Buffett. „Mina ei ole kasutanud kahjumit tulumaksukohustuse vähendamiseks.“

Buffett on aastaid rääkinud, et rikkad ameeriklased peaksid maksma rohkem makse. Ta tõi kord näite, et tema sekretäri efektiivne tulumaksumäär on tema omast kõrgem.

Ta kutsus üles kehtestama niinimtatud Buffetti seadust, millise ettepaneku tegi Barack Obama ja mida toetas Clinton, et vähemalt miljon dollarit aastas teenivad eraisikud peaksid olema maksustatud vähemalt 30% maksumääraga.