Tööinspektsiooni järelevalve valimisse sattunud ettevõtet võib tööinspektor külastada andes sellest ette teada või tulla kohale järelevalvet teostama ettevõtte jaoks ootamatult. “Kui ettevõte on sattunud Tööinspektsiooni järelevalve nimekirja, tasub töösuhtega seotud dokumentatsioon kriitiliselt üle vaadata ning kindlasti kontrollida, et töökeskkonna riskianalüüs koos tegevuskavaga oleks Tööinspektsioonile esitatud,” soovitas advokaadibüroo Hedman advokaat Kristel Tael-Same ning lisas, et just viimase puudumine on levinud põhjus, miks ettevõtted on tänavu sattunud Tööinspektsiooni järelevalve alla.

Kui tööinspektor teatab kontrollist ette, annab ta reeglina teada, mis dokumentidega ta tutvuda soovib. Tööinspektor võib teostada ka kaugjärelevalvet. Sellisel juhul kontrollitakse nii töösuhetega seotud dokumentide ja andmete olemasolu kui ka nende sisu ja kvaliteeti.

Tööinspektorile võivad huvi pakkuda töölepingud, lähetatud töötajatega seotud dokumentatsioon, andmed tööaja arvestuse kohta ja töökorralduse reeglid. Kontrolli käigus pakub inspektorile suure tõenäosusega huvi ka töötajate tervise ja tööohutusega seonduv dokumentatsioon, sh ohutusjuhendid.

Advokaadibüroo Hedman advokaat tõi välja, et Tööinspektsiooni varasemate kontrollkäikude ajal on suurimad töösuhete alased probleemid Eesti ettevõtetes olnud seotud eelkõige töötingimustest, töökorralduse reeglitest ja töölepingu ülesütlemisest  etteteatamise tähtaegadest teavitamata jätmisega. Praktikas jäetakse töötajad sageli korrektselt teavitamata ka töötasu maksmise tingimustest  ja tööajast.

“Soovitan ettevõttes kasutuses olevad töölepingute põhjad ja töökorralduse reeglid kriitilise pilguga üle vaadata, sest alates 2022. aastast peab tööandja töötajale juba enne tööle asumist kirjalikult esitama põhjalikumaid andmeid töötingimuste jm kohta. Praktika aga näitab, et dokumentatsiooni ajakohastamine viibib sageli,” tõi Tael-Same välja.

Tööandjad peavad olema valmis ka selleks, et tööinspektor soovib kontrollkäigu ajal tutvuda töökeskkonnaga ja hinnata selle vastavust nõuetele. Näiteks võib tööinspektor vaadata töötajate töötingimusi, töötajate juhendamist, kontrollida töövahendite ohutust ning isikukaitsevahendite väljastamist ja kasutamist. Luubi alla võivad sattuda ka esmaabikorraldus, töö- ja puhkeaja piirangutest kinnipidamine aga ka näiteks alaealiste töötingimused.

Puuduse tuvastamisel teeb tööinspektor tööandjale ettekirjutuse rikkumiste kõrvaldamiseks. Kui ettevõte rikkumisi tähtajaks ei kõrvalda, on võimalik ka sunniraha kohaldamine. Järelevalve valimisse sattunud ettevõtetega saab tutvuda Tööinspektsiooni kodulehel.