Viljandist pärit tudengi jaoks oli tehnikaülikool ainus ja kindel valik. Ta käis juba kümnendas klassis õppides TalTechi avatud uste päeval, mis aitas langetada otsuse, et selles koolis soovib ta kindlasti õppida. Õige eriala leidus tema jaoks Tartu kolledžis, kus ta peab suureks väärtuseks ka seda, et nii üliõpilased kui õppejõud tunnevad üksteist nimepidi ning kõik on kodune ja personaalne.

Inseneeria on kombineeritud arhitektuuriga 

“Joonestamine ja arhitektuur on mulle alati meeldinud, kuid mul tekkis tunne, et tahaksin õppida midagi laiahaardelisemat,” sõnas Eeva. Ta toob välja, et ehitusinseneri eriala on hästi matemaatiline, mis on tema jaoks väga põnev. “Tunnen, et mida semester edasi, seda lähemale ma ehitusinseneri ametile jõuan,” ütles tudeng. Ta tõi välja, et ehitusmehhaanikas õpivad nad parasjagu näiteks konstruktsioonide tugevuste arvutust, mida nad teevad käsitsi, et saada aru põhimõtetest. Päris insenerid seda tema sõnul igapäevaselt nii ei arvuta, vaid seda teevad programmid. “Õppides on esmärk põhitõed selgeks saada ja selle juurde toovad meie väga heal tasemel õppejõud muidugi ka päriselulisi näiteid,” selgitas Eeva.

Meelemuutus tänu praktikale

Ehituse valdkonnas annavad võimaluse teooria pinnalt edasi areneda päris kogemused. “Sel suvel läbisin praktika ehitusfirmas Rand & Tuulberg ja sain olla viis kuus NET spordihalli valmimise juures,” sõnas üliõpilane. “Enne praktikat olin veendunud, et projektijuhtimine on asi, mida mina teha ei taha, kuid pärast seda kogemust sain aru, et see väga meeldis mulle,” rääkis Eeva. Talle usaldati teha kahe kuu jooksul seda, mida objektijuhid päriselt teevad. “Kontrollisin plaatijate ja maalrite töid ja omasin ülevaadet, milliseid materjale on näiteks juurde vaja,” ütles ta. “Mida kauem sain platsil olla, seda rohkem enesekindlus kasvas ja viimastel kuudel ma ei tundnudki end tänu toetavale meeskonnale enam algajana.”

Laiem vaade erialale

Üheks oluliseks erialavaliku põhjuseks oli ka ühiskonda panustamine. “Kui ei oleks insenere, ei oleks meil ka hooneid, kus inimesed saaksid oma aega veeta või potentsiaali kasutada,” rääkis Eeva. Kuid miski ei sünni koostööta – insener ja arhitekt võivad näiteks luua hooneid, mille püsti püsimine ei tundu võimalik, kuid tänu inseneri tehnilistele oskustele seisab see probleemideta. 

Eeva selgitas, et valdkonnas on järjest olulisem jätkusuutlik mõtteviis, inseneril on oma roll näiteks materjalide valimisel. “Meie hooned peaksid olema ilusad ja funktsionaalsed, aga sealjuures ka planeedi jaoks kestlikud,” ütles ta. “Minu unistus on samuti olla üks neist, tänu kellele on Eestis juures üks keskkonnasäästlik ja uuenduslik hoone või hoopis midagi veelgi vingemat, näiteks uus materjal,” sõnas Eeva lõpetuseks.

Otsusta ka Sina oma tulevik TalTechis: taltech.ee/tulevik

Tule TalTechi Tartu kolledži avatud uste päevale

Tartu kolledži avatud uste päev toimub 9. mail algusega kell 14. Ootame kõiki huvilisi tutvuma meie tegemistega. Võimalus on külastada erinevaid laboreid ja osaleda töötubades. Kui oled mõelnud, et tahaksid õppida inseneriks aga ei tea täpselt mida, siis see päev on just Sulle.

Registreeri ennast ja kohtume kolledžis!

Jaga
Kommentaarid