Nii tõusid Rootsi maaklerfirmade statistika kohaselt korterite hinnad aprillis kuises võrdluses 1,5% 44 465 Rootsi kroonini ruutmeetri kohta (3820 eurot). Aastases võrdluses tõusid hinnad 1,6%, kuid on võrreldes 2022. aasta tipuga jätkuvalt 7% madalamal tasemel.

Stockholmis on kerkinud hinnad aastases võrdluses aga keskmisest enam ehk 3%, ulatudes 107 590 Rootsi kroonini ruutmeetri kohta (9205 eurot). Aastaga on kõige enam kerkinud hinnad Örebro läänis (+7%) ning langenud enim Jämtlandi läänis (-12%).

Samuti on kerkinud eramute hinnad, kuid seda vähem: kuises võrdluses 0,9%, aastases võrdluses 0,7%.

„Kinnisvaraturg näitab hinnatõusudega oma muskleid, kui aprillis tehti rohkem hinnapakkumisi ning lõpetati tehinguid. Aga pakkumist on jätkuvalt palju, nii et müüjad kui ostjad näevad praegusel turul võimalusi,“ sõnas maaklereid koondava ühingu Mäklarsamfundet juht Oskar Öholm pressiteates.

Kui kõrgemad intressid ning Ukraina sõda külmutasid ka Rootsis kinnisvaraturu aktiivsust, siis nüüd on olukord normaliseerumas. Aprillis müüdi kokku 14 300 kodu, mida oli 24% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Nendest 9500 olid korterid (+21% aastases võrdluses) ning 4800 eramud (+31% aastases võrdluses). Maaklerfirmad toovad välja, et kui vaadata perioodil jaanuar-aprill müüdud kodude hulka, siis see on veidike kõrgem kui 2019. aastal, mis oli üsnagi tavapärane aasta.

Kinnisvaraturule on aidanud taas elu sisse puhuda lootus intressikärbeteks. Täpsemalt kohtub täna hommikul Rootsi keskpank, et otsustada, kas intresse alandada. Ökonomistid prognoosivad, et täna tuleb esimene intressikärbe viimase kaheksa aasta jooksul, alandades intresse 4% pealt 3,75% peale. Bloomberg toob välja, et kui konkreetne intressikärbe veel väga suurt leevendust ei paku, siis ootus on, et kärped jätkuvad ka edasivaates, andes tuge Rootsi majandusele, mis on viimased neli kvartalit languses olnud.