Eesti idusektori ettevõtted kaasasid esimeses kvartalis 148,9 miljonit eurot investeeringuid ning toimus 20 tehingut. Keskmine tehingu suurus oli kaheksa miljonit eurot, sealhulgas miljonist eurost suuremaid investeeringuid on kaasanud üheksa Eesti tehnoloogiaettevõtet.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et kaasatud investeeringute maht on pöördunud taas kasvule. „Eelmisel aastal oli turg äraootavas meeleolus ning investorid olid üliettevaatlikud. Praeguseks on olukord stabiliseerumas ning kaasatud investeeringute maht on võrreldes mullu esimese kvartaliga kasvanud ligi 2,5 korda ning suurenenud on nii tehingute arv kui ka nende keskmine väärtus,“ ütles Peeterson.

Suurimad investeeringud on selle aasta esimeses kvartalis kaasanud Starship Technologies (90 miljonit eurot), Tuum (25 miljonit eurot), Bot Guard (12 miljonit eurot), Eleport (5 miljonit eurot), Planet 42 (3 miljonit eurot) ja GScan (3 miljonit eurot).

Eesti idusektori ettevõtted olid märtsi lõpu seisuga tööandjaks 13229 inimesele ning enamus Eesti idusektori suurimad tööandjad on töötajate arvu võrreldes mullusega kasvatanud. Suurimad tööandjad olid märtsi lõpu seisuga Wise (1948 töötajat), Bolt (1278 töötajat), Playtech (654 töötajat), Swappie (470 töötajat) ja Pipedrive (387 töötajat).

Käive üle 800 miljoni euro

Eestis tegutsevad idusektori ettevõtted tasusid Maksu- ja Tolliameti andmetel riigile 82,7 miljonit eurot tööjõumakse, mida on 3% enam, kui mullu. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Bolt (9,8 miljonit eurot), Wise (8,9 miljonit eurot), Playtech (4 miljonit eurot), Pipedrive (3,6 miljonit eurot) ja Coolbet (2 miljonit eurot).

Idusektori ettevõtete käive oli selle aasta esimeses kvartalis 817,4 miljonit eurot, mis on 10% võrra enam kui 2023. aastal samal ajal. Suurima käibe tegid selle aasta esimeses kvartalis Bolt (289,8 miljonit eurot), Pipedrive (46,3 miljonit eurot), Veriff (41,9 miljonit eurot), Defsecintel (19,9 miljonit eurot) ja Threod Systems (12,9 miljonit eurot).

Startup Estonia andmetel tegutses Eestis esimese kvartali lõpu seisuga 1530 idusektori ettevõtet. Eesti idusektori statistika hõlmab nii iduettevõtteid selle klassikalises definitsioonis kui ka üle kümne aasta vanuseid ja müügitehinguni jõudnud Eestis tegutsevaid kiire kasvuga innovaatilisi tehnoloogiaettevõtteid. Statistikasse kuuluvad ka üle kümne aasta vanused kasvuettevõtted, mis on globaalse potentsiaaliga tehnoloogiaettevõtted, kus töötab Eestis vähemalt 50 töötajat ning mis on maksnud Eestis viimasel aastal vähemalt miljon eurot tööjõumakse. Oluliseks kriteeriumiks on ka tööjõumaksude kumulatiivne kasv viimase kolme aasta jooksul vähemalt 20 protsenti.

Startup Estonia juhib tähelepanu, et ülaltoodud Eesti idusektori ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel Maksu- ja Tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega ning need ei ole võrreldavad majandusaasta aruande andmetega.