„Igasugused jutud alkokaljast on selgelt ülepingutatud, sest see kali ei kujuta lastele mingit ohtu ega tee neid ka purju,“ arvas Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi professor Raivo Vokk.

Voki sõnul esineb kääritusprotsessi paljude toiduainete valmistamisel ning väike alkoholiprotsent on näiteks ka keefiris, kusjuures selles sisalduv alkoholiprotsent võib olla isegi suurem kui nimetatud kaljas, ulatudes 0,2-1,2 protsendini.

Vokk tõi näiteks, et nõukogude ajal kollastest vaatidest müüdud lahtise kalja alkoholiprotsent võis ulatuda isegi üle 2 protsendi, seda jõid aga nii täiskasvanud kui lapsed ilma piiranguteta.

„Ma ei näe praegu selle A. Le Coq kalja puhul põhjust mingisuguseks paanikaks, see on ohutu nii lastele kui ka rasedatele,“ kinnitas Vokk. Pigem on Vokki sõnul palju olulisem jälgida, et alla kolmeaastased lapsed ei tarbiks üldse gaseeritud jooke, ka limonaadi. Just seetõttu ei soovita Vokk nimetatud kalja ka väikelastele alla kolme aasta.

A. Le Coq’i ehtsa kalja retseptil põhineval kääritatud kaljal võib alkoholisisaldus ulatuda kuni 0,8 protsendini, jäädes reeglina aga 0,5-0,7 protsendi vahemikku. Alkoholiseaduse kohaselt loetakse alkohoolseks joogiks alates 1,2 protsendi mahuprotsendiga jooke.