Leedu teistest Balti riikidest erinev tollipoliitika nõrgestab Leedu magusatootjate positsiooni Balti turul, kirjutab ajaleht Lietuvos Rytas.

Eesti shokolaadi sissevedu Leetu on tänavu kasvanud seitsmekordselt. Muid maiustusi on Leetu tänavu sisse veetud viis korda rohkem kui möödunud aastal.

Odavamate kommide sissevool Leedu turule on vähendanud Leedu kondiitritoodete toodangut kolmandiku võrra ning odavama Läti veini sisseveo tõttu on Leedu vahuveinitootja Alita tootmine samuti järsult langenud, märgib ajaleht.

Leedu maiustustetööstus ning Alita on Eesti ja Lätiga võrreldes halvemas positsioonis, kusjuures ebasoodsad tingimused on tekitanud Leedu enda valitsus, kirjutas ajaleht Balti riikide impordi- ja eksporditegevuse ülevaates.

Leedu valitsus tõstis sisseveetava suhkru ning suhrutööstuse tooraine tollimakse ning kehtestas uued maksud veinitööstuse toorainele.

Eestis ja Lätis on märksa liberaalsem tollipoliitika, mistõttu suhkur on Eestis ja Lätis odavam ning shampanja maksab Lätis vähem kui Leedus.

Esimesel poolaastal veeti Lätist Leetu viinamarjaveini 3,1 miljoni liti eest, võrrelduna 0,5 miljoni litiga möödunud aasta samal ajal.

Eesti shokolaadi sissevedu Leetu kasvas 1,8 miljoni liti võrra ning kompvekkide sissevedu 2,6 miljoni liti võrra.

Pärast kolmepoolse vabakaubanduslepingu jõustumist Balti riikide vahel on Leedu toiduainete eksport Lätti suurenenud ja import vähenenud. Kauplemisel Eestiga on kasvanud nii eksport kui import.

Leedu toidukaupade väljavedu Lätti kasvas esimesel poolaastal 20,5 miljoni liti võrra ning import vähenes 11,5 miljoni liti võrra. Väljavedu Eestisse kasvas 7,7 miljoni liti võrra ning sissevedu Eestist kasvas 3,8 miljoni liti võrra.

Baltic News Service