Pallasmaa külast Mihkli talust sõitis möödunud reedel minema vana, aga korda tehtud traktor, mida varem kasutati sadama ehitamisel. Talusadam on juba nii valmis, et kogu suurt tehnikaparki pole selle ehitamisel enam vaja.

Selles talus on kõik hästi suur: isegi tomatid suures kasvuhoones on kaks korda vägevamad kui poes. Sama võimas on purjelaevadele mõeldud sadamakai, mis Mihkli ja teiste Muhumaa talude põldude kivihunnikutest kokku veetud.

“See on tuhande aasta rajatis,” ütleb Rain Leht. Tema 80-aastane isa lisab, et eks see rohkem lapselapselastele mõeldud ettevõtmine ole.

Pallasmaa sadamat on tasapisi Lehtede oma kuluga ehitatud vähemalt seitse aastat, kaks aastat kuluvat veel. Nüüd lõpuks on Lehed küsinud ka riigilt toetust, et ujuvkai valmis teha.

Lehed tahavad kai veel 50 meetrit pikemaks ehitada – maakive Muhumaa põldudel ju jagub. “Kui kolm autot päev läbi kive vedasid, sai kõige rohkem viis meetrit kaid tehtud,” iseloomustab Endel Leht töötempot.

Vana Leht toetab ühe Muhu vallavanema kunagist ideed, et Muhus võiks selliseid sadamaid vähemalt kaheksa tükki olla, et igast kandist saarele pääseks.