Eesti suursaadik Toomas Lukk avaldas heameelt abisaadetise kohalejõudmise üle, teatas välisministeerium.

„Abi hakkame jagama koostöös Gruusia õpetajate ametiühingu, põgenikeministeeriumi, UNICEFi ja Gruusias tegutsevate mittetulundusühingutega,” selgitas suursaadik Lukk.

Seekordne saadetis on suunatud väikelastele ning koosneb 15 tonnist lasteriietest, mähkmetest, lutipudelitest ja beebitoidust. Saadetise kogumaht on ligi 24 tonni. Abi jõudis sihtkohta läbides teekonna Eestist Bulgaaria Burgase sadamasse ning sealt Poti sadamasse Gruusias ja seejärel edasi Tbilisisse.

31. oktoobrist kuni 7. novembrini toimunud väikelastele riiete kogumise kampaania „Aita sinagi leida väikelapse jõulurõõm” käigus kutsusid Lastekaitse Liit ja välisministeerium üles toetama Gruusia konfliktis kannatanud väikelapsi ning annetama nii uusi kui kasutatud riideid ja beebitarbeid kuni 2-aastastele väikelastele.

Annetada võis ka ühekordselt kasutatavaid mähkmeid ning kuni 2-aastastele mõeldud mänguasju. Kampaania toimus viies Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis ja Rakveres. Üleskutsele abistada reageerisid eraldi ka mitmed lasteaiad, aga ka üks riigiasutus ja mitmed eraettevõtted, kes ise oma väikese kogumispunkti avasid. Samuti oli oma kohalik kogumispunkt väliministeeriumis.

15 tonnist lasteriietest annetasid 13,5 tonni Eesti elanikud Lastekaitse Liidu kaudu ning 1,5 tonni ühendus Humana Estonia. Lisaks riietele soetas välisministeerium ühe- ja mitmekordselt kasutatavaid mähkmeid erinevas vanuses lastele, samuti lutipudeleid ning gruusiakeelsete siltidega varustatud laste purgitoitu ja rinnapiimaasendajat. Abisaadetis sisaldab ka Fazer Eesti annetatud T-särke.

Humanitaarabisaadetist rahastatakse valitsuse reservfondist Gruusia abistamiseks eraldatud vahenditest.