Poola, Ungari, Bulgaaria ja Rumeenia varustamine gaasiga on vähenenud 30% võrra, kirjutas BBC.

Suures osas riigile kuuluv Vene gaasimonopol Gazprom süüdistab Ukrainat ELi liikmesmaadele mõeldud gaasi varastamises ja väidab, et ei saa enam usaldada Ukrainast läbi minevaid gaasijuhtmeid ELile mõeldud gaasi vahendamisel. Ettevõte otsib enda väitel teisi võimalusi gaasi transpordiks.

Ukraina pool aga leiab, et gaasijuhtmete võrk ei toimi korralikult pärast seda, kui Moskva on tarnitava gaasi hulka vähendanud. Lisaks sellele on Ukraina andnud tüli Stockholmi rahvusvahelisse arbitraažikohtusse.

Prantsusmaalt Euroopa Liidu eesistumise üle võtnud Tšehhi kutsus kokku Brüsselisse ELi kohtumise, kus konflikti arutatakse. Praegu on liidu liikmed eri meelel, kuidas Venemaale ja Ukrainale vastata, nii et tõenäoliselt nõutakse üksnes konflikti kiiret lõpetamist.

Ukrainat läbivad gaasijuhtmed toovad Euroopasse viiendiku ELi tarbimisest. Viimati jättis Gazpromi ja Ukraina vaheline tüli ELi liikmeid gaasipuudusse 2006. aastal.

Rumeenia majandusminister Adriean Videanu ütles Reutersile, et laupäeval tuli Vene gaasi riiki 30% alla tavalise päevanormi, kuid tarbijaid see ei mõjutanud, kuna võeti tarvitusele gaasivarud. Rumeenia toodab 65% oma gaasist ise ja toob umbes kolmandiku sisse Venemaalt.

"Surve gaasijuhtmes on langenud ja tarne on vähenenud," kommenteeris Bulgargazi juht Dimitar Gogov Bulgaariast, kuid lisas, et surve pole langenud alla kriitilise piiri.