Arizona senaatori ja endise presidendikandidaadi John McCaini juhitava vabariikaste grupi alternatiivne ettepanek tuleb ajal, mil demokraadist president Barack Obama üritab meeleheitlikult läbi suruda oma paketti, mille kogumaksumus on nüüd ligi 900 miljardit dollarit (10,9 triljonit krooni), teatas AP. Summa suurenes seniselt 819 miljardilt dollarilt (9,8 triljonit krooni), kuna senat lisas sinna lisaraha ka meditsiiniliste uuringute ja maksukärbete tarbeks.
Reutersi järgi leiavad vabariiklased, et demokraadid eesotsas Obamaga on asunud laristama.
"Ameeriklased arvavad, et see pole mitte stimuleerimispakett, vaid kulutamise pakett," taunis McCain Obama paketti.
Vabariiklaste ettepanekul moodustaks suurema osa päästepaketist maksukärped, mida tehakse aasta jooksul. samuti tuleks kärpida palku kuni 6,2 protsendi ulatuses ja alandada ettevõtete tulumaksu seniselt 35 protsendilt 25 protsendini. Samuti tahetakse eluasemelaenude intresse alandada kuni 4 protsendini.
Vabariiklasest senaator Johnny Isakson on oma ettepanekus valmis kodulaenu võtjatele pakkuma kuni 15 000 dollari (182 000 krooni) ulatuses krediiti.
Demokraadist senaator Barbara Mikulski suutis läbi suruda oma ettepaneku, mille järgi lubataks autode ostjatelt uute autode soetamisel mitte võtta tulumaksu ja vähendatakse intressimakseid autolaenudelt.
Pärast novembrikuised presidendi ja parlamendivalimis on vabariiklased USA Kongressis vähemuses. Nüüd ootavad opositsioonis olevad vabariiklased nädala teisel poolel oma võimalust, kui hakatakse hääletama Senatisse jõudnud majanduse päästeplaani üle.