Bloombergi miljardäride indeksi järgi kaotasid 21 Venemaa kõige rikkamat inimest eelmisel aastal kokku 61 miljardit dollarit ehk umbes veerandi oma varast.

Rubla kukkumine on tublisti hõrendanud Putini siseringi kuuluvate pooldajate ridu seniselt tosinalt vaid käputäie julgeolekutöötajani, kes toetavad Ukraina separatiste, rääkis Bloombergile kaks allikat.

Putin on muutunud erakordselt kahtlustavaks meeste suhtes, kes võlgnevad talle oma edu ning on USA ja Euroopa sanktsioonide tõttu kõige rohkem kahju kannatanud, ütlesid väljaandele anonüümsust palunud allikad.

„Ärimehed, kes on pikka aega kuulunud Putini lähikonda, on nüüd „perifeerias“,“ kinnitas Krimmi referendumi monitoorimist nõustanud poliitnõustaja Sergei Markov.

Putini ümber koondunud tuumikut juhivad Markovi sõnul Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev, föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juht Aleksandr Bortnikov, välisluure juht Mihhail Fradkov ja kaitseminister Sergei Šoigu.

„Putini jaoks on praegu väga keerulised ajad,“ nentis Vene võimueliiti uurinud sotsioloog Olga Krõštanovskaja. „Teda kritiseerivad nii liberaalid kui sõjaõhutajad. Paljud inimesed Kremlis usuvad, et Venemaa hoiak peaks olema isegi karmim,“ rääkis ta.

Rikkurite seas, kes on sanktsioonidega „pihta saanud“, on näiteks miljardäridest Gennadi Timtšenko ning vennad Arkadi ja Boris Rotenberg, kes on presidendiga isiklikud tuttavad juba aastakümneid ning on nüüd kõik eelmise aasta märtsist alates USA „mustas nimekirjas“. Arkadi Rotenberg on lisaks alates eelmise aasta juulist ka EL-i „mustas nimekirjas“, mille tõttu ta kaotas 28 miljonit eurot.

Timtšenko ütles eelmisel aastal, et „kannatas“ presidendi ja tema otsuste tõttu, kuid toetas teda sellegipoolest. USA poolt rahapesu tõttu uurimise all olev ärimees möönis, et arreteerimise hirmus vältis ta oma pere külastamist nende Šveitsi kodus.

Tema varandus kahanes 11 miljardilt dollarilet 4,1 miljardile dollarile. Rotenbergide 5,3 miljardist dollarist sai 2,1 miljardit dollarit.

Timtšenko keeldus Bloombergile Putini Ukraina suunalist poliitikat kommenteerimast. Arkadi Rotenbergi kõneisik Andrei Baturin ütles, et „väide, nagu oleks Rotenberg Putini suhtes kriitiline, ei vasta tõele“. Boris Rotenbergi pressiesindaja jättis e-kirja teel saadetud küsimustele vastamata.