Konteinerites veetava kaubakoguse tonnaaž vähenes perioodi võrdluses 6,9 protsenti, teatas Transiidikeskuse AS.

Transiidikeskuse AS üldkaubaterminal käitles 2016. aasta nelja kuuga 200 428 tonni tüki- ja puistekaupu, mis on 47,8% enam kui möödunud aasta samal perioodil. Transiidikeskuse AS terminalide kogukaubakäive kokku oli 887 364 tonni, mis on 1,6% enam kui möödunud aasta samal perioodil.

Transiidikeskuse AS juhatuse esimees Erik Laidvee sõnul on olukord ida-lääne suunalises kaubaveos endiselt väga raske ent ettevõttel on õnnestunud langust osaliselt kompenseerida uute kaubavoogudega.

“Möödunud aasta madala võrdlusbaasi toel oleme suutnud languse Venemaa ja Lääne vahelises kaubatransiidis stabiliseerida. Samas on meil õnnestunud suurte pingutuste ja töö toel kasvatada aastaga üldkauba mahtu ligi poole võrra. Siin oleme suutnud konteineritesse tuua olulises mahus Eesti enda eksportkaupu ja see on kompenseerinud transiidi jätkuvat langust,” ütles Laidvee.

Ettevõtte ei näe keerulises geopoliitilises olukorras muud lahendust peale teenuste arendamise, efektiivsuse kasvu ja uute kaubavoogude otsimise.

“Näeme jätkuvalt majandussanktsioonide pärssivat mõju kogu transiidisektoris. Venemaal on poed tühjemad ja inimeste ostujõud on rubla kursi tõttu oluliselt vähenenud, see lööb endiselt ka Venemaa ja Lääne vahelist kaubavahetust väga valusalt. Väljapääs on ainult Eesti transiidikoridori konkurentsivõime säilitamine olukorras, kus naabrid on suutnud enda koridorid odavamaks teha,” ütles Laidvee.

"Meie ettevõte ei saa langetada Eesti kõrgeid reguleeritud kulusid ent saame otsida uusi turge, laiendada oma tegevusvaldkonda, lisada uusi teenuseid ja otsida võimalusi meie terminalide poolt käideldavatele kaupadele lisandväärtuse andmiseks," lisas ta.

Transiidikeskuse AS on Eesti spetsialiseeritud konteineri- ja üldkaubaterminalide operaator Muuga sadamas.