Veel selle aasta veebruaris kirjutas Eesti Päevaleht, kuidas maksuamet nõuab Kruudalt kohtu kaudu 341 000 eurot maksupettusega saamata jäänud maksutulu ning kohus leidiski, et ärimees kasutas maksudest kõrvalehoidmiseks variisikute abi. Summa oli küll kõigest kolmandik kogu saamata jäänud maksutulust.

Piimaärimehele kaela langenud maksuvõla taga on üks piimaseade. Kruuda kontrollitud ettevõtte ja Hodge Bay Investments Limitedi fiktiivne arve tehti juba 2005. aastal ja ostuhinnaks märgiti 3 650 000 eurot. Kohtus tõendati, et tegelikult selle raha eest kaupa ei vahetatud. Veel kummalisem on see, et kõnealune seade asus juba tehingu vormistamise hetkel Paides, Kruuda omanduses olnud AS-i Kalev Paide tootmishoones.

Juustumasin pärineb tuntud ettevõttelt Arla Foods ja Valmetek Invest ostis selle mõned kuud varem Food Machines Europ KB (FME) kaudu. Maksuhalduri info järgi oli tegelik müügihind 620 000 eurot.

2014. aastal esitas aga ärimees Marcel Vichmanni oma ettevõtte Moonrider alt kohtusse Kruuda vastu pankrotinõude summas 3,5 miljonit eurot. Hiljem võttis Vichmann nõude tagasi. 2016.aasta jaanuaris nõudis aga Vichmann taaskord oma firmaga Best Idea kohtu kaudu Kruudalt võlga, seekord juba summas 15 miljoni eurot.

Vichmann on kunagise börsifirma AS-i Luterma (end. nimega AS Kalev), mis kuulus suures osas Kruudale ja mida ta ka juhtis, üks suurematest võlausaldajatest. Luterma on alates 2011. aasta kevadest pankrotis.

Toorpiimatootjad on Kruuda peale juba ammust aega tigedad. Näiteks veel selle aasta algul, pärast Tere saneerimisavalduse esitamist rääkisid piimatootjad Äripäevas, et tööstuse maine on selle juhi Oliver Kruuda tõttu juba nii halb, et firma peab jätkama igal juhul ilma temata. "

„Vanad taagad piimaäris on juba nii sügavad ja valusad, et Oliver Kruuda nime enam selles sektoris väga näha ega kuulda ei taheta. Selle seltskonnaga on ikka väga raske koostööd edasi teha. Nende usalduskrediit pole mitte null, vaid pigem miinuses. Seda väidet toetavad ka numbrid," sõnas Jõgevamaa põllumajandustootjate liidu juhatuse liige Raul Soodla.

Ka eelmise aasta aprillis, kui Kruuda jõudis meediasse pealtnäha tõelise edulooga ehk 100 tonni piimapulbri saatmisega Jaapanisse, tilkus hiljem välja ärritunud piimatootjate kommentaare, et sellest ei võitnud tegelikult Eesti põllumehed midagi, kuna piim osteti kokku Saksamaalt.

Veel 25. juulil kirjutas Ärileht, et aktsiaseltsi Tere üheks nutuse olukorra põhjustajaks oli OÜ-lt Põlva Piim tehase ostmine 54 miljoni euro eest, mida Kruuda nüüd müüa üritas. Üks Tere konkurendi Maag Grupi omanikke Roland Lepp pidas aga Põlva tehase müüki ja ülejäänud Tere sel moel päästmist hullumaja patsiendi jutuks. „Mis siin jupitada? Tere väärtus kahaneb niigi iga päevaga. See metall (tehas ja masinad - toim) ei maksa suurt midagi."

Tere AS-i maksuvõlg on kokku 1, 24 miljonit eurot, lisaks intress 9282 eurot. Maksuvõlg on ettevõttel alates 20. maist 2015. aastast.

2015. aasta majandusaasta aruannet ei ole AS Tere esitanud. 2014. aastal oli firma käive 86,49 ja kasum 3,2 miljonit eurot. Aasta varem oldi aga 22,7 miljoni euroses kahjumis. Veebruaris 2016 esitatud saneerimiskava järgi kahanes ettevõtte käive 2015. aastal 65,4 miljonile eurole.

Põhja prokuratuur esitas Kruudale kahtlustuse karistusseadustiku paragrahvi 389 alusel, milleks on maksukohustuse varjamine ja tagastusnõude alusetu suurendamine. Seaduse kohaselt on maksuhaldurile andmete esitamata jätmise või valeandmete esitamise eest karistus kas rahaline või viie aastane vangistus.