e-MTA hakkab koondama pea 200 erinevat teenust ja rakendust, esimesi ühtse kasutamisloogika ja kujunduse alusel töötavaid teenuseid saab kasutada alates selle aasta lõpust. Järk-järgult uuendab MTA senised teenused 2020. aastaks.

e-MTA kujunduse ja kasutusloogika kavandiga saab tutvuda siin.

Põhimõttelised uuendused:
1. Üks vaade, terviklik ülevaade oma kohustustest
Ühel kasutajal võib olla e-MTAs mitmeid rolle – eraisik, juhatuse liige, raamatupidaja jm. Uus keskkond kogub ühele töölauale selle informatsiooni kõik kokku, et kasutaja näeks, millised kohustused on ta juba täitnud või millises etapis on mõne tema taotluse/nõude töötlemine. Sealtsamast saab juba mugavalt dokumente esitada ning vajadusel ka maksuhalduriga suhelda.

2. Andmed muudetakse ettevõtjatele kasulikuks
e-MTA annab ettevõtjatele esitatud andmete põhjal tagasisidet, milline on näiteks tema makstav palgatase võrreldes teiste piirkonnas tegutsevate sama valdkonna ettevõtetega. Samuti saab tehingupartneri nõusolekul võrrelda oma palgaandmeid temaga ning luua graafikuid tasutud maksude ajaloo põhjal. MTA hakkab ettevõtjatele kuvama ka nende maksuriski taset.

3. Ettevõtjat abistatakse andmete esitamisel
Alustav ettevõtja saab kõikide sammudega ise hakkama. Vormide täitmine ei nõua eelteadmisi, need on lihtsamad ja loogiliselt järgnevad ning vajadusel on abistav info käepärast. Antakse kohe tagasisidet, kas andmete esitamine õnnestus või mida teistmoodi peaks tegema.

Võimalusel kogub maksuamet andmeid teistest ametitest ja pankadest, et ettevõtja peaks ise vähem andmeid esitama. Samamoodi pakutakse võimalust, et juba maksu-ja tolliametile edastatud andmeid jõuaksid soovi korral ilma täiendava andmete sisestamiseta teiste ametiteni.

Kõige professionaalsemate kasutajatele, raamatupidajad saavad teha andmesisestusi automatiseeritult ning protsessid oma käe järgi kujundada.

4. e-MTA on kasutatav ka mobiilsetes seadmetesKasutamise mugavuse huvides luuakse ka võimalus e-MTA kasutada tahvlites ja mobiilides. Keskkonnas navigeerimine arvestab kasutatava tehnika võimalustega ning seeläbi on võimalik hoida maksuasjadel silm peal ka kontorilaua tagant eemal.

e-MTA on valminud disainiagentuuri Velvet, IT-ettevõtte Icefire ning maksu- ja tolliameti koostöös.