„Kolmandat aastat žürii töös osaledes veendusin, et alustavate ettevõtjate informeeritus idee ja teostuse kaitsmise võimalustest on väga madal. Tihti arvatakse, et vaid Eesti Patendiametis enda õiguse registreerimine (nt kasuliku mudelina) tagab piisava kaitse, kuid tegelikult võib sel olla hoopis vastupidine efekt. Nimelt võib kohalikus registris kaitsmine hiljem takistada vähegi lennukama ja rahvusvahelist turgu sihtiva idee kaitsmist," selgitas Kutman.

Boreniuse intellektuaalomandi valdkonna spetsialisti Liina Jentsi sõnul unustatakse tihti ära, et konkreetses riigi registris oma õiguste registreerimine annab kaitse edaspidi vaid selles konkreetses riigis. Kui aga alustav ettevõtja peab maailmavallutamise plaane, siis tuleb ka registreeringute osas vaadata Eesti piiridest oluliselt kaugemale.

„Kui hea idee teostus kvalifitseerub näiteks leiutiseks, mille kaitse saamiseks on võimalik valida patent või kasulik mudel, siis tasuks enne taotluste esitama asumist spetsialistiga (näiteks patendivolinikuga) nõu pidada, et otsustada, kus oleks kõige õigem kaitset taotleda," sõnas Jents.

Kitsalt mõtlemine võib hiljem kätte maksta

Kuivõrd õiguskaitse saab vaid leiutis, mis on uus kogu maailmas, siis selle registreerimine ainult Eestis võtab ka leiutise autorilt endalt võimaluse sama leiutist tulevikus teistes riikides registreerida, sest see ei ole enam maailma-kontekstis uus. Seadus jätab leiutajale küll aastase perioodi seda viga parandada, kui aga see aeg on mööda lastud, siis enam sama leiutist teistes riikides registreerida ei saa. Nii võib leiutaja oma leiutise uudsuse ise ära rikkuda, kui teeb registreerimisel valesid valikuid. Tagajärjena võib kes tahes sama leiutist hiljem vabalt nendes riikides, kus registreering puudub, ise toota ja müüa.

Sarnane põhimõte kehtib ka näiteks tööstusdisaini lahenduse registreerimisel, mis peab samuti olema maailmas uus. Aken esitada taotlusi teistes riikides on siinkohal vaid kuus kuud. Lootma võib jääda ka registreerimata Euroopa Ühenduse disainilahendusele, aga selle tähtaeg on võrreldes registreeritud disainilahedusega kordades lühem (so 3 vs 25 aastat).